FOND SOLIDARNOSTI-POMOČ PORODICI FORIČ

 

Poštovana braćo i sestre!

Nakon što smo prije nekoliko dana posjetili porodicu Forić koja živi u Trnopolju  i uvjerili se u katastofalne uvjete u kojima se nalaze Izvršni odbor medžlisa IZ Kozarac na svojoj redovnoj sjednici 01. 07. 2009. godine donio je odluku o provedbi šire akcije za pomoć navedenoj porodici putem Fonda solidarnosti.

Želja nam je da ovim putem animiramo širu javnost radi što veće pomoći navedenoj porodici. Putem Fonda solidarnosti bit će upriličena akcija naznavna ”Pomoć porodici Forić” putem koje će sva prikupljena sredstva za tu namjenu biti usmjerena za izgradnju kuće ovoj porodici.

 

Iz Fonda solidarnosti bi moglo biti donirano nešto sredstava, ali to nebi bilo ni najmanje dovoljno za realizaciju ovoga projekta, te je zbog toga pokrenuta zasebna akcija.

Pomoć će se moći slati na podračun Medžlisa IZ Kozarac,  Fond Solidarnosti sa naznakom ”Pomoć porodici Forić”;

za KM račun: 56200780058220735
za DEVIZE račun: 544 300 – 11385460

Pored navedenog načina svako će moći i direktno kod svakog od kozaračkih imama, te u prostorijama medžlisa IZ Kozarac uplatiti sredstva na blokove fonda sa napomenom da su sredstva namjenjena za dotičnu porodicu.

O porodici Forić

Odmah na početku želim napomenuti da akciju pokrećem radi troje mališana u kojima gledam i svoju djecu, te na takav način bih želio i da svi pokušamo razmišljati i svoju djecu zamisliti u istovjetnim (ne)uslovima.

Porodicu sačinjava majka čenita, te djeca Mirela (2000.), Ajla (2003.) i Muamer (2005.).

Otac ih je napustio prije godinu dana. Ranije su živjeli po tuđim kućama, a unazad tri mjeseca žive na svojoj zemlji u hambaru pored započete kuće. Osim dječijeg doplatka nemaju nikakvih primanja.

Njihova uža porodica nije u stanju da ima pomogne jer i sami loše žive. čenita nije u mogućnosti da radi, čak i ako bi  mogla pronaći kakav posao, jer ne može djecu ostaviti samu.

čenita, sa svojim bivšim mužem, je započela gradnju kuće na zemlji koju je dobila od svog oca.

Tada je općina Prijedor davala donaciju u građevinskom materijalu u vrijednosti od 3.000 KM. Oni su navedenu donaciju dobili i sa njom uradili temelj i ozidali kuću do ploče.

 

 

 

Za  dalju izgradnju nisu imali sredstava. Još su se u tri navrata obraćali mjerodavnim institucijama za donaciju međutim na svaku su dobili odbijenicu sa obrazloženjem da kuću  prije rata nisu imali, te da im se ne može dodjeliti donacija za obnovu kuće.

Kuća je dimenzija 9×8. Sačinjava je dnevni boravak, dvije sobe, kupatilo i hodnik. U razgovoru sa čenitom ona bi bila zadovoljna da joj se samo uradi ploča, tako da zimu može dočekati pod pločom, jer u hambaru sa svih strana propuhuje i kako sama kaže boji se kako će zimu prezimiti sa djecom.

Sada je na nama da pokušamo osigurati što veći iznos sredstava pomoću kojih bi na ovoj započetoj kući odradili što više posla. Najidealnije bi bilo da uspijemo saliti ploču, kuću staviti pod krov te adaptirati naprijed navedene prostorije za normalan život.

 

 

Prema prvim grubim procjenama za ovaj projekat bi trebalo obezbjediti oko 25.000 KM, jer čenita ima obećanje svoje braće da će joj sve radove na kući odraditi bez ikakvih sredstava samo da mi obezbjedimo materijal.

Donacije:

Po pitanju što bolje realizacije ovoga projekta lično ću se angažovati da u što skorijem roku porazgovaram sa našim jačim privrednicima od kojih se nadam pomoći u onome što je njihova djelatnost.

Pored navedenog apelujem i na sve Vas koji ste željni da pomognete ovaj humani gest da onoliko koliko ste u mogućnosti ispomognete navedenu akciju na načine koje sam na početku ovog teksta naveo.

Ako neko sam želi da od sebe uradi (donira) neki dio posla na kući može to da dogovori sa mnom. Akciju započinjem svojom ličnom donacijom od 300 KM.

U međuvremenu sam razgovarao i sa trojicom humanista koji su već dali učešće u ovoj akciji, a to su d.o.o. Mešići (Mirzet Jakupović-Mešić) mikser betona (vrijednost 800 KM), Bešić (Ibrahima) Eniz-Eno 300 KM i Kilić Šefik 200 KM.

Trudit ćemo se daVas o ovoj akciji blagovremeno obavještavamo.

Zahvaljujem se Svabi koji je i sam uložio trud da samnom obiđe porodicu, te što se i on lično angažovao za što bolji uspjeh akcije.

Svima vam se unaprijed zahvaljujem!

Molim Allaha dž.š. da ovu akciju uspješno sprovedemo, a da sve donatore Allah dž.š. na oba svijeta obilato nagradi, te da porodica Forić čim prije dobije krov nad glavom i siguran dom!

Amin!

Glavni imam:
h. Amir ef. Mahić
061/822-567

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.