Na Mrakovici obilježena 67. godišnjica bitke na Kozari

Tradicionalnim narodnim zborom, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS i SUBNOR-a, juče je je na Mrakovici obilježen Dan borca i 67. godišnjica bitke na Kozari.

Uz brojne zvaničnike iz RS i više stotina građana Potkozarja, Kozaru su juče posjetili građani iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije koji su svojim prisustvom odali počast stradalima u najpoznatijoj bici NOB-a.

 

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS, rekao je da je Kozara čuvena planina, prije svega po hrabrosti naroda i boraca NOB-a koji su se, po njegovim riječima, zajednički borili protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

“Čuvena je i slavna naša Kozara i po darovanju 23.000 svojih sinova i kćeri pod zastavu NOB-a i po 43 svoja narodna heroja te legendarnom partizanskom doktoru i vođi ustanka Mladenu Stojanoviću”, rekao je Gajić.

Dodao je da borba protiv fašizma i danas ima smisla ako se na tekovinama slavnih bitaka poput kozarske epopeje odgajaju i mladi naraštaji.

“Kozara je i danas opomena, jer se na ovoj planini u zbjegu u junu i julu 1942. godine našlo 80.000 žena, djece i staraca. U tom zbjegu na vječnoj straži ostalo je 10.000 partizanskih boraca koji su poginuli, ali Kozara nije i nikad neće biti poražena”, naglasio je Gajić.

U Memorijalnoj zoni spomeničkog kompleksa na Mrakovici prisutni su položili vijence ispred vječne vatre unutar spomeničkog kompleksa.

Stanislav Čađo, ministar MUP-a RS, polagajući vijence u ime Vlade RS naglasio je da sjećanje na heroje s Kozare nikad neće nestati.

“Ovo mjesto je za mene pravo svetište. Ono što me raduje je činjenica da danas ovdje i na ovom svetom mjestu ima i dosta mladih ljudi”, rekao je Čađo.

Među onima koji su juče pohodili Kozaru bila je i Jovanka Bogojev (83), koja je u vrijeme slavne epopeje bila na Kozari i sa samo 15 godina postala partizanska bolničarka.

“Bila sam pripadnik Krajiškog partizanskog odreda i te dane u kojima je stradavao narod na Kozari nikada neću zaboraviti, jer su uz partizane ginuli nejač, djeca, žene i starci”, rekla je Bogojeva.

U sklopu obilježavanja godišnjice bitke na Kozari za sve učesnike velikog narodnog zbora priređen je i bogat kulturno-umjetnički program.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.