95 godina od Sarajevskog atentata

Današnji dan, 28. juni, u svjetskoj je historiji zapamćen upravo po događaju koji se odigrao na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Naime, prije tačno 95 godina je u Sarajevu izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju,koje je hicima iz vatrenog oružja ubio 20-godišnji Gavrilo Princip, član udruženja Mlada Bosna.

Ovaj događaj, u historiji poznat kao Sarajevski atentat, poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Kada je 1914. godine objavljeno da će nadvojvoda Franjo Ferdinand naslijediti prijestolje Austro-Ugarske te da će u junu posjetiti Sarajevo, Dragutin Dimitrijević, šef obavještajne službe u srpskoj vojsci i čelnik organizacije Crna ruka, poslao je tri čovjeka – Gavrila Principa, Trifka Grabeža i Nedeljka Čabrinovića u Sarajevo da izvrše atentat.

Svakom je dao pištolj, dvije bombe i malu količinu cijanida. Naime, bilo je im je naređeno da izvrše samoubistvo nakon što nadvojvoda bude ubijen jer je Dimitrijeviću bilo od izuzetne važnosti da nitko ne preživi kako bi time eleminirao svaku mogućnost da priznaju kako je ubistvo organizirano. Gavrilo Princip i Trifko Grabež patili su od tuberkuloze i bili su svjesni kako neće još dugo živjeti te su zato bili voljni dati svoj život za svoj politički cilj – nezavisnost Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske.

Iako je prvi pokušaj atentata na Ferdinanda bio osujećen, neobičnim spletom okolnosti, nadvojvodin automobil je u jednom trenutku prošao pored skrivenog Gavrila Principa koji je iskoristio priliku i potegao revolver. Prvim hicem je pogodio nadvojvodu, a drugim vojvotkinju Sofiju koji su nakon atentata bili živi još kratko vrijeme. Vozač ih je odvezao u rezidenciju Konak, ali oboje su ubrzo podlegli ranama.

Princip, kao i ostali atentatori su uhvaćeni i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Austro-Ugarska monarhija je odmah po dospijeću vijesti o atentatu optužila Srbiju i njenu vladu za organiziranje prevrata van svoje teritorije, zatim provela samo formalnu istragu. Vijest o ubistvu je bila kao naručena za Austro-Ugarsku koja je samo tražila povod da zarati sa Srbijom, uvjerena da će je pokoriti i uništiti jednim udarcem.

Austro-Ugarska 28. jula 1914 objavljuje rat Srbiji.Ubrzo potom Rusija objavljuje rat Austro-Ugarskoj, a Njemačka Rusiji i Francuskoj s čime počinje Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip preminuo je 28. aprila 1918. (u 23. godini života) od tuberkuloze u zatvoru tvrđave Terezin u Češkoj. Tri godine kasnije, tačnije 1921. njegovo tijelo je preneseno u Sarajevo i sahranjeno u zajedničku grobnicu atentatora Mlade Bosne.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.