Historijska odluka: Dodik ili međunarodna zajednica!

Danas ističe rok koga je visoki predstavnik Valentin Inzko dao Skupštini RS-a da povuče svoje zaključke o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu.

Nakon tajne korespondencije na relaciji OHR – vlasti RS, da se naslutiti kako je Inzko izgleda ovoga puta zauzeo čvrst stav i srpskoj političkoj eliti jasno objasnio šta je to u njihovim zaključcima direktan udar na Dayton.

 

U isto vrijeme Dodik i Radojičić, uz podršku ostalih srpskih političara i stranaka, čine sve kako bi amortizirali Inzkov zahtjev i cijelu stvar ponovo uvukli u koloplet pregovora, o nečemi o čemu se u principu – ne pregovara.

Radi se o taktici odugovlačenja koju smo imali prilike već vidjeti kada je Dodik doslovce spriječio bivšeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da provede odluke koje je već donio.

Oni, to – naravno – ne čine sami i na svoju ruku! Jasno je kako su se posljednjih mjeseci u međunarodnoj zajednici – kada je BiH u pitanju – iskristalizirale dvije struje: ona koja je, uslovno rečeno, za jačanje države BiH i snažan angažman stranaca, te druga koja je za “poštovanje stanja na terenu”.

O kakvom se poštivanju realnosti radi najbolje svjedoči izjava Williama Montgomeryja, koji ni održavanje referenduma o nezavisnosti RS ne smtara nemogućim!

Prva opcija smatra kako posao u BiH konačno treba završiti, te BiH izvesti na put prema Evropi i NATO savezu i druga koja stvari vidi na način da je već sve nekako završeno i da sada treba uvažiti stanje na terenu, odnosno do kraja legalizovati faktičku podjelu zemlje.

Koja će od ove dvije struje odnijeti prevagu, za sada je otvoreno pitanje, jer u krugovima međunarodne zajednice još traju neformalni pregovori i lobiranja. Na neki način, BiH se nalazi u gotovo istom položaju kao na početku devedestih kada se u međunarodnim centrima moći razgovaralo o budućnosti zemlje.

Da li je takozvana međunarodna zajednica bilo šta naučila iz pogrešnih koraka koji su napravljeni prije dvadesetak godina?

(rtm)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.