Fikreta Hodžića je poštovao i Å varceneger

Fikret Hodžić iz Trnopolja kod Prijedora do 39. godine života imao je svijet na dlanu. Najbolji bilder ovih prostora do početka devedesetih osvojio je doslovno sve što se u ovom sportu može osvojiti – petnaest uzastopnih titula prvaka bivše Jugoslavije, bio je prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji gdje je upoznao i Arnolda Švarcenegera (Schwarzenegger)…

A onda je u julu 1992. godine ubijen. U neposrednoj blizini porodične kuće, u istom onom Trnopolju koje je Fikret sportom proslavio.

– Godinu kasnije, dok sam s dvoje djece bila u izbjeglištvu u Beču, za Fikretovu smrt saznao je i Švarceneger. Preko američkog konzula poslao je pakete mojoj djeci – priča za Avaz Suada, supruga sportske legende čije je kosti, umotane u dvije deke, pronašla tek prije četiri mjeseca.

Da igra sudbine bude surovija, Fikretove kosti pronađene su na obližnjem mezarju, tek nekoliko metara dalje od mjesta gdje je prije devet godina Suada ukopala i sina jedinca Džemala.

– Moj sin je ubijen s nepunih 20 godina u Sanskom Mostu, gdje smo živjeli nakon povratka iz izbjeglištva. Čovjek koji ga je ubio, ni ime mu ne mogu izgovoriti, sada slobodno šeta Sanskim Mostom. Mog Džemala nema, a on je za ono što je učinio dobio samo četiri-pet godina zatvora. U devet godina tri puta sam se žalila na presudu. I sva tri puta sam odbijena. To je sramota – priča kroz suze Suada.

Ona svoju životnu tragediju zove laganim umiranjem, a teško joj pada i što su svi zaboravili njenog Fikreta.

– Svi oni koji su se divili mom suprugu i učili od njega, a bilo ih je do Japana do Amerike, na njega su zaboravili. Kao da nikada nigdje nije ni postojao – ističe Suada, koja u Trnopolju živi sama.

Ona se nada da će uskoro ukopati Fikretove kosti, da se on, kaže, konačno smiri.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.