Sulejman Tihić ostaje predsjednik SDA

Sulejman Tihić je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) za naredni četvorogodišnji mandat. To su većinom glasova odlučili delegati na današnjem 5. kongresu ove stranke koji se održava u Sarajevu.

Tihić, koji je i dosad obavljao funkciju stranačkog predsjednika, pobijedio je sa 425 glasova dvojicu protivkandidata za najvišu poziciju u stranci.

Kandidati su također bili Bakir Izetbegović koji je osvojio 301 glas te Adnan Terzić kojem je povjereno 19 glasova.

Za zamjenika predsjednika SDA izabran je Asim Sarajlić sa 417 glasova, dok drugi kandidat za ovu funkciju Safet Softić ima 328 glasova.

Ovo su rezultati prvog kruga glasanja na Kongresu.

U drugom krugu će večeras biti izabrano pet potpredsjednika SDA između deset kandidata za te pozicije te 80 članova stranačkog Glavnog odbora.

Tihić, kao predsjednik stranke koja je dugogodišnji učesnik u vlasti Bosne i Hercegovine, najavio je bolju saradnju zakonodavne i izvršne vlasti u naredom periodu i kazao također da će u stranci doći do "određenih kadrovskih promjena" o kojima će više biti riječi narednih dana.

"Moramo nadoknaditi izgubljeno jer su u posljednja dva mjeseca bile pripreme za kongres pa su reforme koje smo pokretali na neki način ostavljene za poslije tako da sada moramo nastaviti s procesom dogovaranja, traženja kompromisa i dijaloga", izjavio je večaras Tihić u trenutku kad je postalo jasno da će on ponovno biti predsjednik.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.