POSJETA LOGORU TRNOPOLJE

 

U povodu 26. maja, dana kada je u Trnopolju prije 17 godina uspostavljen logor, posjetićemo to mjesto i položiti cvijeće u pomen žrtvama logora.

O logoru Trnopolje je svjetska javnost saznala 5. augusta 1992. godine kada je ITN objavila televizijske snimke izmučenih logoraša iza bodljikave žice. Nažalost boračke organizacije u Prijedoru su na tom prostoru, samo par metara od mjesta gdje je stajao Fikret Alić, podigli 1999. godine spomenik u pomen poginulim srpskim borcima i sigurno je da nema groznijeg primjera u Evropi da se oskrnavilo mjesto stradanja nevinih žrtava.

Ovo je prva zvanična posjeta kompleksu bivšeg logora Trnopolje na koju smo pozvali građane Prijedora i sve druge ljude kojima je stalo do istine i pijeteta prema žrtvama. Namjeravamo pokrenuti sveobuhvatnu kampanju da se ovaj spomenik koji je sramno podignut prije deset godina na mjestu natopljenom krvlju civilnih žrtava Prijedora izmjesti na neku drugu lokaciju.

Veoma je bitan broj ljudi koji će se tog dana okupiti i pokazati da ne zaboravljaju strahote logora Trnopolje i da je krajnje vrijeme da se prestane sa skrnavljenjem mjesta stradanja nevinih ljudi. Pozivamo vas da odvojite dva sata vašeg vremena u ime svih onih koji su patili ili bili ubijeni u Trnopolju.

 

 

Dobili smo sva potrebna odobrenja za javno okupljanje koja uključuju i privremenu obustavu saobraćaja na lokalnom putu ispred zgrade društvenog doma odnosno nekadašnje zadruge u Trnopolju.

Bivši logor Trnopolje ćemo posjetiti u utorak 26. maja 2009. godine u 12:30 h.

Organizatori posjete su:
Udruženje logoraša Prijedor ‘92.
Udruženje logoraša Kozarac
Udruženje žena ”Srcem do mira”
Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.