Wolfram Alpha

Radovan Karadžić predsjednik Bosne i Hercegovine iz 1994 ?

Wolfram AlphaTokom maja je predstavljen, prema saopštenju osnivača, do sada najrevolucionarniji internet projekat. Riječ je o “Wolfram Alpha” pretraživaču koji bi mogao “zasjeniti” čak i veliki Google. Možemo reći da je u tome uspio.

Naime, ukoliko pretraživač “Wolfram Alpha” upitate ko je 1994. godine bio predsjednik BiH, dobićete sasvim neočekivan odgovor. Naime, “Wolfram Alpha” smatra da je to bio Radovan Karadžić, prenosi portal 24sata.info.

 

 

Dakle, ukoliko “Wolfram Alphu”, koja sa korisnicima komunicira normalnim ljudskim jezikom (trenutno samo engleskim), upitate ko je bio predsjednik Bosne i Hercegovine 1994. godine u obliku “president of bosnia and herzegovina 1994”, dobićete odgovor Radovan Karadžić.

Ni rezultat za 2009. godinu nije mnogo drugačiji, jer nam je “predsjednik BiH” Rajko Kuzmanović, što je rezultat upita “president of bosnia and herzegovina 2009”.

“Wolfram Alpha”, prema svom definisanom načinu rada, u teoriji bi trebao biti pretraživač koji razumije pitanja korisnika, a onda na osnovu svoje ogromne “baze znanja” izračunava odgovor na upit. Međutim, očito je da je proračun negdje “promašio temu”, a moguće je i da ovaj pretraživač jednostavno ne prepoznaje funkciju “predsjedavajućeg” u Predsjedništvu BiH.

“Wolfram Alpha razumije o čemu mu korisnici govore, ali još uvijek smo na početku. Na neki način će to biti kao da se uključujete u nečiji mozak”, napisao je naučnik i inovator Stephen Wolfram na svom blogu.

U mozak smo se možda uključili, ali to baš i nije mozak koji smo tražili, prenose 24sata.info.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.