Korićanske stijene: Pored puta

 

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH tvrdi da je iz zaklona slušao, ali da nije vidio, ubijanje civila na Korićanskim stijenama.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, koji tvrdi da je u augustu 1992. godine do Korićanskih stijena vozio autobus pun muškaraca, kazao je da je za vrijeme strijeljanja “stajao u zaklonu”, da “ne vidi ubijanja”.

“Kad sam izišao iz autobusa, krenuo sam prema jednoj stijeni. Za mnom je išao policajac Gordan čurić, koji je bio preplašen, i vozač drugog autobusa, u kojem su također bili muškarci. Začula se pucnjava iz automatskog oružja, te padanje jedne bombe”, ispričao je svjedok KS1.

Tužilaštvo smatra da je čurić 21. augusta 1992. godine učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama, zajedno s Damirom Ivankovićem, Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, tadašnjim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda milicije.

Svjedok se prisjetio da je čuriću prišao “jedan oficir i njegovo obezbjeđenje” te da su s njim i razgovarali.

“Ne znam šta je čurić rekao tim vojnim licima, ali sam čuo da jedan od njih govori: ‘Neće biti dobro!’”, kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok tvrdi da je na mjestu ubistva bilo nekoliko policajaca “koji su došli policijskim golfom”, uz one što su bili u dva autobusa kojima su dovezeni civili, te da su svi pripadali “nekom rezervnom sastavu” i bili naoružani i imali “plavkaste uniforme”.

“U mom autobusu je bio jedan policajac, ne znam kako se zove. On je bio s nama u autobusu od mjesta Tukovina, prigradskog naselja općine Prijedor, gdje se pravio stadion, a gdje sam pokupio te civile, među kojima su bili žene, djeca, stariji i mlađi muškarci”, kazao je zaštićeni svjedok, dodavši da je ukupno u koloni u autobusima bilo “oko 250 civila”.

Kolona autobusa preduzeća “Autotransport” u kojima su bili civili, kazao je svjedok, oformila se u mjestu Kozarac. Pridružili su im se i transporteri, a svi su se kretali ka Travniku.

“Prvo smo se zaustavili na jednoj česmi, napili vode, prali ruke i krenuli dalje. Onda smo zaustavljeni prije Korićanskih stijena. Tada je Darko Mrđa naredio civilima iz autobusa da se postroje. Počelo je razdvajanje. Žene, djeca i neki muškarci su se vratili u autobuse i kolona je krenula prema Travniku. Ostao je samo moj i još jedan autobus”, ispričao je svjedok.

U ta dva autobusa, rekao je svjedok, ušli su muškarci koji su odvezeni na Korićanske stijene.

Svjedok tvrdi da je, nakon što je ubijanje okončano, izašao iz zaklona i, “ne gledajući na stranu”, sjeo u autobus i vratio se u Prijedor. Ispričao je i da je stvari koje su ostale od muškaraca u njegovom autobusu “ostavio pored puta”.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. maj 2009. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.