Korićanske stijene: Odgođena ročišta

 

Suđenje za zločine počinjene na Korićanskim stijenama odgođeno za narednu sedmicu zbog nedolaska jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Milorad Škrbić, petooptuženi za zločine na Korićanskim stijenama, nije pristupio ročištu zbog smrtnog slučaja u porodici, te je, na prijedlog Odbrane, nastavak suđenja odgođen za narednu sedmicu.

“Brat optuženog Škrbića, kojem je on bio staratelj, preminuo je 3. maja i danas je sahrana. Škrbić je u stvarno lošem zdravstvenom stanju i mislim da neće ni sutra moći pristupiti ročištu”, rekla je Dragica Glušac, braniteljica petooptuženog.

Sudsko vijeće je uvažilo ovaj zahtjev i, pored protivljenja Tužilaštva, nastavak suđenja zakazalo za narednu sedmicu.

Škrbić je, zajedno s Damirom Ivankovićem, Zoranom Babićem, Gordanom čurićem, Miloradom Radakovićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, optužen za ubistvo oko 200 civila koje je počinjeno 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili Škrbića u oktobru 2008. godine, nakon čega mu je dozvoljeno, uz mjere zabrane, da se brani sa slobode.

Odlukom Sudskog vijeća Škrbiću je izrečeno osam mjera zabrane, među kojima su obaveza da se dva puta sedmično javlja u SJB Prijedor, zabrana napuštanje mjesta Veliko Palančište kraj Prijedora bez prethodnog odobrenja Suda, te kontaktiranje ili sastajanje sa osobama koje su svjedoci Tužilaštva ili će to biti.

Škrbiću je također zabranjeno kontaktiranje s mogućim saučesnicima, pomagačima i drugim osumnjičenim, te naloženo da o predmetu smije razgovarati samo sa svojim braniocem.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 11. maj 2009. godine.

 

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.