Reakcije Tihića, Dodika i Komišića na Bidenov govor

 

U prvoj reakciji nakon govora potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena u Parlamentarnoj skupštini BiH predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je kako je to bila dobra poruka za BiH kako treba raditi ako želimo imati podršku vlade SAD-a.

Tihić očekuje da će ove Bidenove poruke ostaviti obavezu svima da rade zajedno u tom pravcu.

Nakon ranijih današnjih razgovora lidera tzv. prudske trojke s visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom Tihić očekuje jači angažman i SAD-a i EU, kao i imenovanje specijalnog izaslanika SAD-a za Balkan.

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da Dejtonski sporazum može osigurati stabilnost BiH zauvijek, ali “ne Dejton kojeg neko tumači nego Dejton kako piše”.

U tom pogledu, smatra Dodik, može se naći kapacitet za kompromis, koji bi doprinio da BiH nađe način da ispuni sve uvjete za priključenje Evropskoj uniji.

Dodik je istaknuo da je Biden jasno rekao da pitanje unutarnje organizacije BiH pripada nama, te da nisu sporna dva entiteta.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je potpredsjednik SAD Joseph Biden danas poslao jasnu poruku predstavnicima vlasti u BiH, ali da ne vjeruje da će ona imati efekte na aktere koji vode politiku u BiH.

Komšić je rekao da je Biden tokom današnjeg obraćanja u parlamentu BiH uputio nekoliko poruka snažne podrške BiH, te kritikovao domaće vlasti za sve što je urađeno.

“U posljednje tri godine BiH nije napravila korak naprijed nego veliki korak nazad”, rekao je Komšić

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.