Biden u Parlamentu Bosne i Hercegovine

Potpredsjednik SAD-a, Joseph Biden u obraćanju zastupnicima državnog Parlamenta i vodećim bh. političarima, rekao je kako su SAD zabrinute zbog pravca u kome ide Bosna i Hercegovina.

On je rekao kako se u posljednje tri godine događa “opasan uspon nacionalističke retorike”. “To mora prestati!”, naglasio je američki potpredsjednik.

 

“Jedini pravi put da se osigura prosperitetna budućnost vaše zemlje je da se pridružite Evropi kao Bosna i Hercegovina”, rekao je Biden, pozvavši bh. političare da sarađuju preko etničkih granica, piše RTM.

On je rekao i da političari mogu izabrati i drugi put, ali je rekao kako je siguran da onda znaju kakve bi bile posljedice, aludirajući na rat.

Biden je naglasio i kako Amerika u potpunosti podržava OHR i visokog predstavnika Valentina Inzkoa.

“Nećemo se složiti sa zatvaranjem OHR-a”, sve dok ne bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova, rekao je takođe Joseph Biden.

On je rekao i kako u vrijeme Daytonskog sporazuma “niko nije mogao zamisliti savršeno rješenje”, ali da je “klanje” okončano i da je time mirovni proces otpočeo.

On je rekao i kako će sutra u Beogradu tamošnjim vlastima poručiti da SAD žele nove, zdravije odnose sa Srbijom.

“Ne očekujemo da će Srbija uskoro priznati Kosovo, ali očekujemo da će sarađivati sa međunarodnim faktorima u vezi sa Kosovom”, rekao je Biden, dodajući kako je nezavisnost Kosova neopoziva, te kako su SAD privržene nezavisnom, multietničkom Kosovu.

“Dolazimo sa jasnom porukom, administracija Obama-Biden će osnažiti dugoročnu privrženost Evropi kao cijeloj i slobodnoj u miru i to uključuje i vas!”, rekao je potpredsjednik SAD, Joseph Biden, obraćajući se pred Parlamentom BiH.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.