Kozarac.ba

Biden u Parlamentu Bosne i Hercegovine

Potpredsjednik SAD-a, Joseph Biden u obraćanju zastupnicima državnog Parlamenta i vodećim bh. političarima, rekao je kako su SAD zabrinute zbog pravca u kome ide Bosna i Hercegovina.

On je rekao kako se u posljednje tri godine događa “opasan uspon nacionalističke retorike”. “To mora prestati!”, naglasio je američki potpredsjednik.

 

“Jedini pravi put da se osigura prosperitetna budućnost vaše zemlje je da se pridružite Evropi kao Bosna i Hercegovina”, rekao je Biden, pozvavši bh. političare da sarađuju preko etničkih granica, piše RTM.

On je rekao i da političari mogu izabrati i drugi put, ali je rekao kako je siguran da onda znaju kakve bi bile posljedice, aludirajući na rat.

Biden je naglasio i kako Amerika u potpunosti podržava OHR i visokog predstavnika Valentina Inzkoa.

“Nećemo se složiti sa zatvaranjem OHR-a”, sve dok ne bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova, rekao je takođe Joseph Biden.

On je rekao i kako u vrijeme Daytonskog sporazuma “niko nije mogao zamisliti savršeno rješenje”, ali da je “klanje” okončano i da je time mirovni proces otpočeo.

On je rekao i kako će sutra u Beogradu tamošnjim vlastima poručiti da SAD žele nove, zdravije odnose sa Srbijom.

“Ne očekujemo da će Srbija uskoro priznati Kosovo, ali očekujemo da će sarađivati sa međunarodnim faktorima u vezi sa Kosovom”, rekao je Biden, dodajući kako je nezavisnost Kosova neopoziva, te kako su SAD privržene nezavisnom, multietničkom Kosovu.

“Dolazimo sa jasnom porukom, administracija Obama-Biden će osnažiti dugoročnu privrženost Evropi kao cijeloj i slobodnoj u miru i to uključuje i vas!”, rekao je potpredsjednik SAD, Joseph Biden, obraćajući se pred Parlamentom BiH.

(24si)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.