U sjeverozapadnoj Bosni traga se za 1.500 osoba

Skupu u Sanskom Mostu posvećenom problematici traganja za nestalim osobama u sjeverozapadnoj Bosni prisustvovali su predstavnici Tužilaštva BiH, Tužilaštva USK, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) te nekoliko udruženja.

Dejvid Švindeman, rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH istakao  je kako će ova institucija pojačati svoje aktivnosti i koordinirati rad svih organizacija koje se bave ovom problematikom.

Odnedavno je u Bihaću aktiviran rad Područnog odjela Instituta za traženje nestalih BiH i kancelarija u Sanskom Mostu, čiji je zadatak da tragaju za još oko 1.500 nestalih osoba sa ovoga područja.

– Tužilaštvo USK vodi 85 predmeta protiv poznatih i 50 protiv nepoznatih počinitelja ratnih zločina – kazao je tužilac Jasmin Mesić i dodao da su 463 predmeta u fazi istrage, a svega dva tužioca u Odsjeku za ratne zločine Tužilaštva USK premalo je za izuzetno obiman posao.

Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša Sanskog Mosta predao je Švindemanu listu sa podacima o 772 osobe ubijene tokom rata na području općine. Upitao je zašto još uvijek niko od članova ratnog Kriznog štaba općine Sanski Most i najužeg rukovodstva SDS Sanski Most nije ni optužen za ratne zločine.

Edin Ramulić iz Udruženja "Izvor" iznio je ideju o preseljenju Identifikacionog centra Šejkovača na područje Prijedora s obrazloženjem da su 80 posto od ukupnog broja pronađenih tijela sa područja RS. No, ova ideja i Ramulićeva inicijativa o bošnjačkoj kosturnici u Prijedoru prihvaćena je sa rezervama.

Senem Škulj iz Identifikacionog centra Šejkovača istakla je izuzetno smanjen interes  porodica nestalih kao i sve manji broj ekshumacija. U 2008. godini ekshumirano je 18 tijela, a ove godine svega dva.

Dženifer Biti (Jennifer Beatty), koordinator ICMP-a za zapadni  Balkan objasnila je da će u naredne dvije godine ICMP predati identifikacione centre institucijama BiH, dok će ova međunarodna organizacija pružati i dalje tehničku asistenciju laboratoriji za DNK analizu u Tuzli.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.