Å panci u Prijedoru grade fabriku cementa

U Banjaluci je danas potpisan ugovor za dodjelu koncesije za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u kamenolomu Drenovača, koji će omogućiti izgradnju fabrike cementa u Prijedoru u koju španska kompanija ARICAM planira uložiti 192 miliona eura.

Ugovor o koncesiji u trajanju od 30 godina potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac i generalni direktor kompanije ARICAM Emilio Iskuerdo Himenez (Emilio Izquierdo Jimenez).

Fabrika cementa, čija je izgradnja planirana za dvije godine, bila bi prva fabrika cementa u RS u kojoj bi direktno i indirektno bilo zaposleno oko 600 radnika.

Završetak radova i početak proizvodnje planiran je 2014.godine, a kapacitet fabrike bio bi 1,2 miliona tona cementa godišnje.

Osnovna sirovina koja se koristi za proizodnju cementa je krečnjak iz Drenovače čije se rezerve procjenjuju na 200 miliona tona.

Naknadno će se potpisati i ugovor o koncesiji za Krpeljivo za eksploataciju gline, takođe neophodne sirovine za proizvodnju cementa, a čije se rezerve procjenjuju na četiri miliona tona.

Tokom prezentacije projekta, predstavnici ARICAM-a naglasili su da će biti ispoštovane sve direktive EU za zaštitu životne sredine, odnosno da će stope emisije čestica biti znatno manje od maksimalno dozvoljenih.

Španska kompanija očekuje rentabilnost projekta u obimu 25,21 odsto IRR (interna stopa povrata).
Ministar Puhalac ocijenio je ovom prilikom da se radi o jednoj od najvećih investicija , za čiju je realizaciju najzaslužnija opština Prijedor.

Himenza je istakao da je ugovor o koncesiji prvi korak ka izgradnji fabrike, te da predstoje brojne procedure u okviru kojih i dokazivanje procjenjenih rezervi sirovina i izrada studije izvodljivosti.
On je kazao da se nada da će fabrika proraditi 2014.godine, kada će proizvoditi polovinu planirane proizvodnje, da bi u 2015. godini dostigla kapacitet od 1,2 miliona tona godišnje.

Načelnik opštine Prijedor kazao je da će ovaj projekat na čijim se pripremama radilo dvije godine, imati izuzetne efekte na opštinu Prijedor.
Prema njegovim riječima, Projekat će omogučiti zapošljavanje stanovništva, te angažovanje željezničkog i kamionskog transporta i građevinskih firmi.

S ciljem realizacije kompletnog projekta kompanija ARICAM formirala je preduzeće “Prijedor-cement kompani” d.o.o. Prijedor.

Kompanija “ARICAM – 2001. SL” iz Madrida je trenutno vodeća španska kompanija u prozvodnji agregata i najveći proizvođač cementa i betonske galanterije.

 

(Avaz)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.