PRIJEDORČANIN NA OXFORDU

Prijedorčanin Refik Hodžić, pozvan je od strane Univerziteta Oxford, jednog od najprestižnijih u svijetu, da predaje tamošnjim studentima. Predavanje na temu ‘Uticaj Tribunala u Hagu na proces pomirenja na Balkanu’ biće održano u srijedu, 29. aprila u 18:00 h u Brasenose koledžu (zgrada društvenih nauka).

Predavanje organizuje Odsjek za proučavanje tranzicijske pravde pri Centru za pravo i sociologiju Univerziteta Oxford.

Nakon toga slijede dva predavanja na Goldsmiths koledžu Univerziteta London.

Prvo, naslovljeno ‘Vizuelna etika i stvaranje dokumantarnih filmova u post-konfliktnim društvima’ zakazano je za četvrtak u 14:00 h i biće praćeno prikazivanjima filmova ‘Slijepa pravda’ i ‘Izjava 710399,’ dok će se drugo predavanje baviti zaostavštinom Tribunala u Hagu i ulogom krivičnog procesuiranja u kontekstu rekonstrukcije i oporavka post-konfliktinih društava.

Ovo nije prvi put da Hodžić bude pozvan od strane nekog od znamenitih svjetskih univerziteta, govorio je na Yaleu, Columbia, Otawa univerzitetu, Paris univerzitetu Oxford brookesu… tako da ga možemo smatrati vodećim ekspertom u Bosni i Hercegovini na polju tranzicijske pravde u post-konfliktnim društvima.

Hodžić se u svojoj bogatoj karijeri bavio novinarstvom, bio angažovan u misijama UN-a, bio prvi šef Odjela za odnose sa javnošću Suda BiH, filmski je producent i autor nekoliko dokumentarnih filmova, trenutno je predstavnik Haškog tribunala za Bosnu i Hercegovinu i ono što je za nas najbitnije često je u Prijedoru sa kojim je povezan neraskidivim vezama.

Vise detalja na:

http://www.gold.ac.uk/anthropology/news-events/eventtitle,8644,en.php  

E.R.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.