DAN ARMIJE KOJE VIÅ E NEMA

Armija Republike Bosne i Hercegovine postoji još jedino kao uspomena njenih bivših pripadnika i starije populacije bošnjačkog naroda koji se uzdao u nju. Iza nje su ostali nebrojeni mezari i grobovi, pokoje turbe ili spomenik te stotine predsjednika i sekretara boračkih udruženja koji isisavaju zadnje tragove slavnih dana i pobjeda te Armije.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je nastala iz Teritorijalne odbrane BiH i paravojnih formacija kao što su Patriotska liga i odred Bosna. Formirana je 15. aprila 1992. godine u vrijeme kada su JNA, dijelovi Teritorijalne odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova BiH lojalni SDS-u te nebrojene srpske paravojne formacije već uveliko razarali gradove i sela u Podrinju i sjeverozapadnoj BiH, a od 6. aprila gorjelo i Sarajevo.

U samo predvečerje rata političko rukovodstvo Bošnjaka je naivno prepustilo teško naoružanje Teritorijalne odbrane na upravljanje jednicama JNA. Snage TO su bile u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji ključni element u odbrani zemlje, jedinice TO su bile opremljene da se samostalno bez JNA bore i brane lokalna područja koja bi se našla u izolaciji. To naoružanje se moglo efikasno iskoristiti u odbrani područja gdje su Bošnjaci i Hrvati činili većinu ali je presudilo vojno neznanje lidera SDA i nepovjerenje u bivše oficire JNA koji su se stavili na raspolaganje u odbrani Bosne i Hercegovine. Stvaranje Armije RBiH je stoga praktično krenulo od nule.
General Kukanjac se u NIN-u hvalio da su oni: ”U izvanrednoj organizaciji izvukli spasili i zadržali sve. U ruke muslimansko-hrvatskih hordi nije pao ni jedan jedini avion, helikopter, tenk, oklopni transporter, top, minobacač, motorno vozilo.”

Nedostatak tehnike i vojno-stručnog znanja u Armiji R BiH je kompenzovan ljudstvom i teškim gubicima. Vojna doktrina diverzantske borbe u kojoj šalješ u akcije najodvažnije i najsposobnije borce i jedinice koštala je Armiju u kvalitetu, a Bosnu njenih najboljih sinova.

Dok je srpska vojska u prvih nekoliko mjeseci bez većih gubitaka ostvarila planirane ciljeve i u dobro utvrđenoj liniji čuvala svoju teritoriju, a snage Hrvatskog vijeća odbrane mudro čuvale svoje ljudske i tehničke resurse za budući rat za odcjepljenje teritorija i priključivanje matici Hrvatskoj, Armija R BiH je bila primorana da stalnim ofanzivnim dejstvima političarima donese kakav takav argument u pregovorima.

Političko nesnalaženje i loše procjene bošnjačkog vrha padali su na teret nedovoljno ustrojenoj i opremljenoj Armiji. Deblokada glavnog grada koja je ostala do kraja rata prioritet bošnjačkim političarima koštala nas je brojnih teritorija koje su mogle biti sačuvane ili oslobođene. U najgorem mogućem trenutku otvoren je sveopšti front prema HVO-u koji je za godina dana u centralnoj Bosni i dolini Neretve prouzročio veće vojne gubitke Armiji R BiH nego za tri i pol godine ratovanja sa srpskom vojskom.

Prisustvo krajiških jedinica na području srednje Bosne je prevagnulo da Armija R BiH sačuva teritoriju od Travnika do Gornjeg Vakufa i zadrži hrvatsku enklavu oko Viteza i Busovače u okruženju, čime je spriječeno izdavajanje tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne i njeno pripajanje Hrvatskoj. Doduše, general Armije R BiH Hamdo Bahto, nedavno je u Hagu ustvrdio da su ”čarke između HVO-a i Armije BiH inicirali pojedini vojni komandanti”, te da se radilo o ”lokalnim okršajima i sukobima niskog intenziteta”. Što je sasvim nova historijska činjenica koja se itekako dobro uklapa u aktuelnu politiku u Federaciji BiH u kojoj su i Armija R BiH i HVO sasvim ravnopravne, s tim što su bivši pripadnici HVO-a ravnopravniji za dotacije koje primaju iz Hrvatske.

Šest korpusa Armije R BiH do kraja rata su postali respektabilna snaga, no ta snaga u završnici rata nije upotrijebljena kako treba. Svi raspoloživi resursi su usmjereni na politički imperativ predsjednika Izetbegovića – deblokadu Sarajeva. U dvomjesečnoj ofanzivi koju je Predsjednik uredno najavio skršena su tehnika, ljudstvo i moral Armije R BiH. Dodatan udarac je bio genocid u Srebrenici i uništenje čitave jedne divizije uz gubitak strateški važne teritorije na Drini. Do tada su pripadnici HVO-a i Hrvatske vojske skoro bez otpora ulazili u Bosansko Grahovo, Drvar… stvarajući tako zaleđe i pripremu ”Oluji” na Kninsku krajinu.

Političko rukovodstvo u Sarajevu se prekasno dosjetilo da Armiju okrene u pravcu oslobađanja slabije branjenih teritorija. Epilog rata bi bio katastrofalan za Armiju da u njenim redovima nije bilo krajiških jedinica i boraca. Peti korpus je krenuo u oslobađanje Bosanskog Petrovca, a zatim i Ključa dok je Sedmi ušetao u Donji Vakuf i nadmetao se sa Hrvatskom vojskom za Jajce. I onda završni ulazak u Sanski Most i ništa više. Niti jedan korpus nije oslobodio značajnu teritoriju osim Petog i Sedmog u kojima su dominirali Krajišnici. Ljudstvo i tehnika su bili u Prvom (sarajevskom sa oko 50.000 pripadnika) Drugom (tuzlanskom) i Trećem (zeničkom) korpusu ali su samo Peti (sa oko 12.000 pripadnika) i Sedmi korpus ostvarili pobjede (Kupres, Vlašić, Donji Vakuf).

Danas je taj krajiški momenat u Armiji R BiH potpuno relativiziran i iščezao. Drastično manja prava ima bivši pripadnik elitnih Hamzi iz 505-te bužimske nego domobran iz 706. travničke brigade zato što općina Travnik ima veću ekonomsku moć od Bužima da pomogne demobilisanim borcima. Političko rukovodstvo Bošnjaka nikada nije pokušalo da napravi razliku između dobrovoljaca i na silu mobiliziranih, između elitnih diverzanata i tatinih sinova u pozadinskim jedinicama i štabovima, tako danas svoja jednaka prava traži preko 200.000 bivših pripadnika, čak i oni koji su u Armiji proveli samo nekoliko mjeseci. Ironija sudbine je dovela do apsurda da se boračka prava najviše ostvaruju tamo gdje je Armija R BiH imala najmanje uspjeha, u sarajevskom kantonu ali i svim drugim regijama koje bolje ekonomske stoje od Bosanske krajine.

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske u zadnjoj su fazi potpunog rješavanja stambenih prilika, porodice poginulih su osim redovnih invalidnina dobile i poslovne prostore kao dodatne izvore primanja. U susjednom Prijedoru se za boračke kategorije iz budžeta izdvaja 780.000 KM i imaju nebrojene privilegije koje se mogu gotovo mjeriti sa onima koje su imali borci iz Titinog vremena. U istom tom Prijedoru prije par dana u najvećoj bijedi umire Sabahudin Budo Blažević, bivši pripadnik elitne Sedamnaeste Viteške krajiške brigade.

Ipak bilo je čast i ponos biti pripadnik Armije R BiH koja je je jedina slavna i čestita izašla iz rata u BiH. Odbranila je jedan bosanski narod od totalnog uništenja i sačuvala ideju Bosne i Hercegovine u avnojevskim granicama. Desetine hiljada divnih ljudi je ginulo, krvarilo, znojilo se i sanjalo slobodu u svojoj zemlji koju danas krčmi i pljačka armija političara i probisvjeta. 

Ima li nade da i djeca bivših boraca jednog dana osjećaju ponos što su njihovi očevi i majke branili Bosnu i mogu li zaista biti sretni dok gledaju skupe automobile i velike kuće djece onih očeva koji su rat proveli u inostranstvu?

Sretan ti rođendan Armijo koje više nema!

Edin Ramulić
(Moja Sana)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.