“Vracamo izletiste Stara Pilana mladima Kozarca”

 

Omladinsko udruzenje “Mladost” apliciralo je projekat “Vracamo izletiste Stara Pilana mladima Kozarca”, organizaciji “Inicijativa mladih za ljudska prava”, kancelarija u Sarajevu, koji je odobren i bice finansiran od strane Ambasade Velike Britanije, u okviru njihovog projekta “Strengthening Youth Participation in Segregated Communities” gdje su predvidjena sredstva organizacijama i mladima za projektne aktivnosti.

Na širem području Kozarca živi 8.000 povratnika među kojima je značajan broj omladine i djece. Osim ljeti kada se organizuju Dani Kozarca i ponude koju pružaju dva bazena i ugostiteljski objekti za mlade ljude ne postoje sadržaji gdje bi provodili vrijeme i bili kreativni. Postoji samo jedan nogometni klub i uređen stadion, a omladina najčešće koristi školsko igralište u čijoj adaptaciji su sami učestvovali.

U blizini Kozarca nalazi se izletište Stara pilana. Taj prostor je dio Nacionalnog parka Kozara i oduvijek je bio omiljeno izletište za Kozarčane. U neposrednoj blizini se nalazi i stara katolička kapela koju mještani namjeravaju obnoviti tako da uređenje izletišta daje značaj i tom kulturno-vjerskom objektu. Nacionalni park Kozara je vlastitom mehanizacijom uredio prilaz izletištu a omladinci iz Kozarca su u više navrata uređivali prostor, obnovljen je drveni most, iskrčena šikara i postavljene klupe.

U nedostatku takvih sadržaja i sportskih terena u Kozarcu dio prostora na izletištu bi se ovim projektom uredio kao rekreativno nogometno igralište. Izletište se nalazi na planinarskoj stazi i u njegovo uređenje je uključeno i Planinarsko društvo.

Ovim projektom planira se proljetno uređenje izletišta i sanacija postojećih objekta (drveni most i klupe) i izgradi sportska infrastruktura za nogomet (uredjenje igralista). Na ovaj nacin  omladina se, takodjer stimuliše za rad u aktivnostima koje doprinose zajednici te sebi obezbjedjuje dodatni sadržaj i izletište u prirodi kao mjesto budućih kulturnih i sportskih dešavanja, ujedno se doprinesi podizanju ekološke svijesti kod mladih o potrebi čuvanja prirode.

Ovaj projekat je u pripremnoj fazi a radna akcija planira se sredinom aprila, o cemu cemo Vas posebno izvjestiti…

Ovom prilikom zelim pohvaliti, i ujedno im se zahvaliti, Udruzenju Prijedorcanki “Izvor”, posebno nasem Edinu Ramulicu, na ciju inicijativu i pomoc je doslo do suradnje izmedju “Mladosti” i “Inicijative mladih za ljudska prava”, kao i Almi Masic izvršnoj direktorici “Inicijative mladih za ljudska prava” Bosne i Hercegovine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.