Džemat Mutnik

 

E'uzu billahi mine-š-šejtani -r-radžim
Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova na blagodatima i nimetima kojima nas obasipa. Hvala Allahu dž.š.koji nam je podario oči da njima vidimo, uši da njima slušamo i razum da njime shvatimo i razumijemo. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog miljenika i poslanika Muhammeda.a.s. i na njegovu časnu porodicu, njegove ashabe i na sve one koji ih sljede u dobru do Sudnjeg dana. Sjetimo se Bosanskih-Kozaračkih sinova šehida koji su na Allahovom putu dali svoje živote.

Draga i poštovana braćo, majke i sestre u Islamu, dragi Kozarčani ma gdje god bili i živjeli, želim prije svega da vas srdačno poselamim moleći Allaha dž.š. da vam podari svako dobro a ponajviše zdravlja i da se uskoro, ako Bog da vidimo u našem Kozarcu.

Naime, kao što možete primjetiti nije prošlo dugo vremena od kada sam vam posljenji put pisao, a pisao sam vam tekst koji je bio vezan za mektebsko učenje sufare u džematu Mutnik-Stari Grad što je svakako lijepa vijest, a već se pojavila još jedna lijepa vijest koja me svakako raduje, kao i one koju su već čuli za nju, zapravo,bolje rečeno, ne radi se samo o jednoj već o nekoliko lijepi vijesti  koje se dešavaju u džematu Mutnik- Stari Grad.

Ali prije nego li bilo šta kažem o njima, želim svima da se zahvalim koji pomažu džematu Mutnik-Stari Grad pa makar to bilo i lijepom riječju, podrškom koja nam svakako takodjer pomaže i daje morala i snage da još više ustrajemo u svome radu koji naravno koristi svima nama.

Takodjer želim da se ovom prilikom zahvalim svom džematskom odboru koji je uvjek tu na raspolaganju u svakom trenutku i kojem je stalo da džemat Mutnik-Stari Grad bude u još boljoj funkciji i izgledu. Naime, iako ovaj džemat nije brojčano snažan po broju džematlija, ipak taj džemat i džematlije pokazuju da nije sve u broju, već u slozi i razumjevanju medju ljudima, a kad postoji ta sloga i razumjevanje znajte da ste tada u većem uspjehu, bez obzira koliko ste brojčani.

Što se tiče novih vijesti, kao što rekoh ima ih nekoliko i od te dragosti ne znam ni sam od koje bih počeo da vam pišem.

Zapravo, počet ću od džematske kuće za koju ste već upoznati i imate informacije o njenoj izgradnji, ali ono što je sad aktuelno i što je vezano za tu džematsku kuću jeste da pored što je sprovedena voda i struja, ovih dana se radi i nabača u unutrašnjosti kuće, a to sve zahvaljujući vama koji ste na bilo koji način pomagali da se do toga i stigne i dodje.

Zbog toga se osjećam dužnim da vam svaku informaciju, vezanu kako za džamiju tako i za džematsku kuću dostavim jer ste vi ti koji džematsku kuću izgradjujete, s toga molim Allaha dž.š. da vas za sve to nagradi , kako na ovom tako i na budućem svijetu.

 

 

Što se tiče dalje lijepih vijsti, vezane su za gasulhanu ( mejthanu) i za rasvjetu oko džamije.

Naime, vi sigurno znate da mejthana u džematu Mutnik- Stari Grad nije baš u najboljim uslovima, što je tražilo da se ona što prije osposobi, jer želja nam je da se naše rahmetlije opremaju u što boljim uslovima, jer oni to svakako zaslužuju.

Oni su ti , draga braćo i sestre, koji su, kako da kažemo živjeli i radili za Kozarac, voljeli su zemlju na kojoj mi sada živimo i radimo.S toga se osjećamo dužnim da im se na neki način odužimo i da kada se presele na Ahiret, da im poželimo sve najbolje jer oni to sigurno zaslužuju, jer nikada se draga braćo i sestre se ne zna kada će tko od nas napustiti ovaj Dunjaluk, ovaj prolazni svijet na kojem živimo.

Želim da spomenem Namku Kulašić, sestru rahmetli Ismeta Kulašić koja je svojim velikim novčanim doprinosom pomogla da se mejthana u džematu Mutnik-Stari Grad obnovi. Molim Allaha Uzvišenog da je nagradi za taj veliki doprinos, koji nam svima nama valja.

Zato će mo u skorije vrijeme krenuti s obnovom mejthane, kao što je dovodjenje struje i vode u mejthanu, obnova keramike, fasade te stolarije na mejthani.

Takodjer će mo, ako Bog da, uraditi klimu ili hladnjaču, zavisno od toga koliko će mo financiski izdržati. A pored toga nabrojanog uradit će mo , ako bog da i ostavu i wc koji nam je neobhodno potreban.

Naravno kao što rekoh na početku, osjećam se dužnim prema vama jer vi ste ti koji nam pomažete i s toga će mo vas o svakom radu obavještavati kako tekstom , tako i slikama.

Kada je u pitanju rasvjeta u džematu, ona je vezana za uličnu rasvjetu , i to od medžlisa pa do Mutničke džamije kojom će mo , ako Bog da prosvijetliti taj put koji je zbilja mračan. Medjutim, neće mo sam taj put osvijetliti, već će mo napraviti i osvjetljenje na tim banderama koje će osvjetljavati naše mezarluke, džamijski parking i mejthanu koju će mo, ako Bog da što prije raditi, tako da će džamijski harem i te kako biti osvjetljen i time će mo dobiti  na još ljepšem izgledu same džamije.

Hvala svima koji nas podržavate u svemu ovome jer to nam daje morala i snage kao što rekoh, da se trudimo da uradimo što više za Kozarac i za svoj džemat, jer trebamo biti složni i to je to , jer naprosto toga nam danas najviše treba.

 

Želim za kraj još jednom svima da se zahvalim, da zahvalim svom odboru koji se i te kako trudi, i da nas dragi Allah sviju poživi i podari nam lijepi Džennet, a našim rahmetlijama da Allah podari rahmet-milost i magfiret-oprost te da nas sviju zajedno sjedini u Džennetu. 

AMIN

Jasmin ef. Glamočanin

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.