Bosna EU

Počeo dvodnevni sastanak Upravnog odbora PIC-a ”“ izjave lidera

Bosna EUOdlazeći visoki predstavnik Miroslav Lajčak ocijenio je sinoć u Sarajevu, nakon prve sjednice dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, održane sa liderima šest vodećih bh. stranaka, da još ima neriješenih pitanja i da su pozicije stranaka prema pitanju državne imovine dosta udaljene.

Sastanak je trajao tri sata, što pokazuje da je bio substantilan, smatra Lajčak, dodajući kako je usvajanje Amandmana o Brčko Distriktu pokazalo da, ako ima političke volje, onda se i najteža pitanja mogu riješiti.

 

– Međutim, po pitanju državne imovine te političke volje nema. Više se traži izgovor zašto se to ne može uraditi, nego da se traži način kako da se to uradi, rekao je on.

Naveo je da su članovi PIC-a podsjetili političke lidere da je to jedan od uvjeta za transformaciju OHR-a koji neće nestati. Upitan koji lideri su najviše udaljeni po ovom pitanju, Lajčak je kazao da su to lideri SNSD-a i Stranke za BiH Milorad Dodik i Haris Silajdžić.

Novi visoki predstavnik Valentin Inzko nije želio davati izjavu novinarima, budući da tek sutra formalno preuzima dužnost.

Lideri političkih stranaka koji su prisustvovali sastanku potvrdili su da je protekao u dobroj atmosferi, ali su imali različita viđenja po nekim ključnim pitanjima.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je zbog obaveza izašao sa sastnka oko sat vremena prije ostalih, ocijenio da je ovo bila sjednica na kojoj je novi visoki predstavnik uvođen u posao i na kojoj se razgovaralo o stvarima koje treba uraditi u BiH u narednom periodu.

– Svi su izrazili zadovoljstvo usvajanjem Amandmana o Brčkom, ali očekuju rješavanje pitanja državne imovine, kazao je Ivanić.

Njegov stav u vezi reforme Ustava koji je iznio na sastanku razlikuje se od stavova nekih drugih lidera. Ivanić smatra da otvaranje pitanja Ustava u ovom trenutku nije dobro i da ono može stvoriti ambijent sukoba i svađe.

– Mislim da je daleko bolje napore sada skoncentrisati na ekonomska pitanja, da se ekonomska situacija popravi, nego trošiti sve te silne resurse, napore i vrijeme na nešto što je, po mišljenju većine, nemoguće dogovoriti, kazao je Ivanić.

OHR na ovoj sjednici PIC-a neće doživjeti svoju transformaciju, kazao je predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a, a pitanje državne imovine je prepreka da se taj proces nastavi.

– Ovaj put je retorika bila prihvatljiva, iako su se između redova mogle prepoznati razlike. Ja sam osobno naglasio da je narednih šest mjeseci period iskušenja za BiH, prije svega zbog ekonomskih problema, kazao je Čović.

Pored pohvala “prudskom procesu” pojavio se i interes drugih stranaka da mu se priključe, naveo je on.

Upitan da li predsjednik SBiH Silajdžić ima namjeru da se pridruži “prudskoj trojci” već na narednom sastanku u Mostaru sljedeće sedmice, Čović je naveo da je postignut dogovor da se pozivi upute predsjednicima šest vladajućih stranaka, kao ranije.

Silajdžić je u svojoj izjavio rekao da je lidere “trojke” pitao zašto su se uopće odvajali.

– Pitao sam može li mi neko objasniti zašto su se odvojili. Prema tome, mogu se vratiti i raditi s nama, što naravno i treba, kazao je on.

Silajdžić ukazuje da je država nefunkcionalna i da nijedna vlada ne može raditi normalno ako je moguće blokirati apsolutnim vetom svaku odluku.

– Nema vlade na svijetu koja tako može biti uspješna. Pitanje je samo kako to učiniti, pogotovo ako ovdje nemamo OHR-a. Ako OHR ode, a ostane ovakva situacja, onda ćemo biti potpuno blokirani, bez mogućnosti deblokade, rekao je on.

I lider HDZ1990 Božo Ljubić je ocijenio da je sastanak bio izuzetno otvoren i u relaksirajućoj atmosferi.

– Stav je da OHR ostaje sa svim svojim ovlastima i instrumentima, a da tranzicija OHR-a ne znači ujedno i tranziciju ovlaštenja, kazao je on.

Ljubić za poziv “prudske trojke” kaže da se nada da će se oni priključiti njemu.

– Naime, ja sam rekao na ovom sastanku da ja, nažalost, nikad nisam bio u Prudu ali da sam podržao Budžet, popis stanovništva, kao i Amandman o Brčkom, koji, da budemo pošteni, nije rezultat Pruda nego zalaganja supervizira Raffija Gregoriana, Ambasade SAD-a i američke administracije, rekao je Ljubić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će ovo biti predzadnji sastanak PIC-a, a da će zadnji biti u junu.

– Neki su predlagali da se ovlaštenja OHR-a prenesu na pojedine domaće institucije, što je, naravno, pogrešna priča. Ovdje je prava riječ ukidanje OHR-a, kaže Dodik.

Pitanje državne imovine je jedino neriješno, a Dodik smatra da se to može uraditi “ukoliko bude razuma”.

– Oni koji osporavaju rješenje koje je potpuno logično, konzistentno, imaju na umu neku drugu igru. To, naravno, nije moguće, rekao je on.

Upitan može li potvrditi da li će se Silajdžić pridružiti razgovorima “prudske trojke”, Dodik je rekao da prvo treba utvrditi da li je “Silajdžić uopće u vlasti”.

– Što se mene tiče, ja mogu da razgovaram sa svakim. Ima mnogo problema u BiH, zloupotreba Tužilaštva, SIPA-e… U svakom slučaju takva BiH nikome ne treba, kazao je on.

Od stranačkih lidera izjavu novinarima ovaj put je izbjegao jedino predjednik SDA Sulejman Tihić.

Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.