Porshe Garaza

Parkirajte auto i sakrijte ga

Porshe GarazaLopovima se ovo nikako neće svidjeti. Nova garaža koja je izumljena u svrhu što boljeg očuvanja automobila ima hidrauličku platformu koja omogućava da vozilo sakrijete nakon što ga dovezete na mjesto gdje je ugrađena.

Platforma se može ugraditi ispod vodene površine, cvijetne bašte, šljunkovite staze, pa čak i ispod drugog automobila.

Futuristički izum za parkiranje napravljen je po ugledu na podzemne hangare aviona Thunderbirds koji se otvaraju na dodir elektroničkog ključa kad treba otpočeti misiju.

Britanski proizvođač ovih zanimljivih garaža zabilježio je odličnu prodaju otkako se u julu 2008. izum pojavio u prodaji.

Dosad je izgrađeno osam ovakvih parking mjesta, četiri se trenutno grade, a preko 10 ih je naručeno i čeka isporuku. Na ugradnju se čeka i do četiri mjeseca, a eksperti predviđaju da će potražnja biti sve veća.

Menadžer kompanije koja nudi ova rješenja, Alastair Soper, izjavio je: “100 posto je sigurno, daleko više nego obične garaže, a vozilo je u potpunosti zaštićeno.”

“U Londonu mnogo ljudi ima garaže koje želi upotrijebiti kao dodatne prostorije u kući jer tako kuće dobijaju na vrijednosti. Instaliranjem Cardoka omogućavamo im da svoj prostor bolje iskoriste”, tvrdi Soper, a prenose britanski mediji.

On dalje ukazuje na podatke prema kojima su poplave u tom dijelu svijeta dijelom uzrokovane betoniranjem tla koje stoga ne uspijeva upiti padavine.

“Ugrađujemo udubljenja koja predstavljaju skrivenu platformu i dio koji skuplja vodu koja spadne sa mokrog auta kad se parkira”, dodaje menadžer. “Ona se može upotrijebiti za navodnjavanje bašte umjesto za bacanje.”

Izgradnja konstrukcije traje 10 sedmica, a postavljanje na željenu lokaciju tri dana. Košta 45.500 eura bez takse i troškova ugradnje koji zavise od terena na koji se ugrađuje. Ako želite instalaciju lifta koji će podići jedno i omogućiti parkiranje drugog auta, cijena je nešto veća.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.