Banja Luka Mušketiri

Danas sastanak Dodika, Tihića i Čovića

Banja Luka MušketiriSastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića biće održan danas u Sarajevu, saopšteno je iz SDA.

Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je ranije da će na sastanku biti razgovarano o Prudskom sporazumu, ali da je prerano govoriti šta se od novog sastanka može očekivati.

 

“Planirano je da sastanak bude održan prije sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira /PIK/. Razgovaraće se kako dalje sa Prudskim sporazumom, a vidjećemo kako će teći razgovor kroz koji će biti nametnute neke od tema”, rekao je Tihić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer da prudski sporazum nisu samo ustavne promjene, te da će na sutrašnjem sastanku sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ BiH Draganom Čovićem razgovarati i o drugim pitanjima iz ovog dogovora.

Prema njegovim riječima, danas bi trebalo da bude završena procedura usvajanja amandmana na Ustav BiH o Brčko distriktu, “kao jedna od važnih karika u tom dogovoru”.

“Moramo da vidimo i kako deblokirati dogovor o državnoj imovini, te dokle je stigla radna grupa zadužena za pripremu zakona o popisu stanovništva”, rekao je danas Dodik.

Govoreći o ustavnim promjenama, Dodik je napomenuo da je dogovoreno da se na Ustav djeluje amandmanski i to bez stranaca.

”Prema tome, ni u jednom procesu ne želim strance koji bi trebalo da rade na Ustavu BiH”, rekao je lider SNSD-a.

Iz HDZ-a BiH potvrđeno je jučer Srni da će lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić danas na sastanku u Sarajevu razgovarati o nadležnostima na državnm nivou i pitanju rješavanja državne imovine.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da su to bile teme posljednjeg sastanka u Mostaru ”koji nije dugo trajao zbog nepostojanja pozitivne atmosfere za postizanje dogovora”.

”Krajnje je vrijeme da se riješi pitanje državne imovine i da se u parlamentarnoj proceduri nađe prijedlog zakona o državnoj imovini BiH”, rekao je Relota.

On je istakao da svi koji su govorili da je prudski proces “mrtav” nisu bili u pravu i da je javnost u BiH upoznata o svim pozitivnim porukama koje su posljednih dana dolazile iz međunarodne zajednice o tom procesu.

Sastanak Dodika, Čovića i Tihića zakazan je za 15.00 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.