Sipa Policija

U akciji SIPA-e uhapšene tri osobe

Sipa PolicijaU okviru istrage o zloupotrebama u sistemu za izdavanje ličnih karata, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšene su tri osumnjičene osobe i izvršen pretres nekoliko privatnih i službenih objekata po nalozima za pretres koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine.

Dvije osumnjičene osobe rade na rukovodećim mjestima CJB Bijeljina kao policijski službenici, dok treća uhapšena osoba nije policijski službenik.

 

Osim toga, još dvije osumnjičene osobe – jedan policijski službenik iz MUP-a Republike Srpske u Banjoj Luci i jedan policijski službenik iz CJB Bijeljina, obojica na rukovodećim pozicijama, pozvani su u Tužilaštvo BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenih, ali nisu uhapšeni.

Ova posljednja akcija dio je istrage koja je u toku, a koju provodi Tužilaštvo BiH – Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Akciju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Policija Distrikta Brčko, uz potporu MUP-a RS-a i drugih policijskih organa, a zbog prijave o zloupotrebi bosanskohercegovačkog sistema za izdavanje ličnih karata od korumpiranih službenika i njihovih saradnika u nekoliko gradova BiH.

Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv osoba koja se sumnjiče za pružanje pomoći osobama koje su optužene od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Policijska misija Evropske unije (EUPM) u BiH, podržala je provođenje akcije u kojoj ima savjetodavnu ulogu, kako na nivou planiranja u glavnom uredu, tako i u okviru aktivnosti na terenu.

U ovoj fazi Tužlaštvo BiH ne može otkriti više pojedinosti o ovom predmetu, jer ispitivanje jednog broja osumnjičenih tek slijedi, a još se prikupljaju dokazi.

Ove osobe se sumnjiče za krivična djela – organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, pomoć osobi optuženoj od ICTY-a iz člana 233. stav 1. KZBiH, krivotvorenje isprave iz člana 377. stav 1. KZRS, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, iz člana 347. stav 1. KZRS, podstrekavanje, te krivično djelo povrede tajnosti postupka iz člana 237. stav 2, u vezi sa članom 30. KZBiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.