Prvi Dan Proljeca

Hranom pobijedite proljetni umor

Prvi Dan ProljecaOdabirom pravih namirnica lako možete podići razinu imuniteta u organizmu, najvažnije je unositi puno vitamina C i malo promijeniti bioritam, ostalo će se samo složiti baš kako treba.

Umjesto da se u proljeće osjećate poletno i puni elana, vi ste umorni iscrpljeni i nemate volje ni za što. Sigurno se pitate zašto se to događa kad cijelo vrijeme priželjkujete toplije i svjetlije dane. Svako jutro osjećate se neispavano, kao da ste se cijelu noć zabavljali, a kad bolje razmislite prespavali ste i više od osam sati. Vjerujte, to se ne događa samo vama.

Većina ljudi početkom proljeća i s prvim zrakama sunca, a osobito oni koji su podložni utjecaju meteoroloških prilika, ne osjeća se dobro. Riječ je o zdravstvenom poremećaju koji smanjuje radnu sposobnost pojedinca, a zove se "sindrom proljetnog umora". Saznajte kako ga pobijediti i živnuti kako i priliči ovom godišnjem razdoblju! Naime, tijekom zime organizam je iscrpio sve moguće zalihe vitamina C i zbog toga osjećamo umor i iscrpljenost pa stručnjaci preporučaju uzimanje što više voća i ugljikohidrata te više kretanja na svježem zraku.

Tržnice su upravo u proljeće sve bogatije zelenim povrćem koje je prebogato vitaminom C i spremno da napuni naše rezerve. No, to neće biti učinkovito ako uz taj vitamin ne konzumiramo željezo jer ono pomaže u apsorpciji. Naravno, potrebno je i više fizičkog napora. Dakle, kad god imate slobodnog vremena vježbajte jer ćete na taj način razbuditi organizam. Vježbe potiču cirkulaciju, proizvodnju hormona koji su odgovorni za akciju i buđenje, a istovremeno nas dovodi u formu. Potrebno je piti puno tekućine jer ako je nema dovoljno u organizmu, svaka stanica umire.

Večernje tuširanje, zamijenite jutarnjim i obratite pozornost da to radite naizmjence toplom pa hladnom vodom jer ćete na taj način poboljšati cirkulaciju, a navečer pomaže topla kupka s eteričnim uljima koja potiče krvotok i smiruje. Spavanje prakticirajte svaki dan otprilike u isto vrijeme jer će na taj način vaše tijelo svakog jutra biti odmornije. Najvažnije od svega je što više vremena provoditi na suncu i svježem zraku.
Veoma je bitna i pravilna prehrana pa saznajte koje namirnice je jako dobro konzumirati baš u proljeće.

Koprive

Naročito su dobre koprive ubrane u prirodi. Bogate su mineralima i vitaminima A, C i K. Imaju visok postotak željeza te opskrbljuju krv kisikom. Kod proljetnog umora dobro je piti sok od koprive, no može se napraviti i kao prilog.

Jaglac

Napitak od jaglaca vraća energiju i diže raspoloženje. Priprema se vrlo jednostavno. uzmete jednu čajnu žličicu jaglačeva cvijeta i pomiješate sa žličicom svježeg lista breze i žličicom svježeg lista koprive. Preko te mješavine prelijete dva decilitra vrele vode. Za minutu, dvije, mješavinu procijedite i pijete dva do tri puta na dan.

Radič

Radič je bogat vitaminom C a pripravci te biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega, što pomlađuje cijeli organizam. Priprema se kao salata, a dobro ga je pomiješati s malo kuhanih jaja, mladom koprivom, mladim lukom i maslinovim uljem.

Šipak

Bogat je vitaminom C, A, B i K. Osim ploda, mogu se jesti i listovi i latice šipka od kojih se može napraviti i čaj.

Zob

U borbi protiv proljetnog umora jako je učinkovita. Čaj od zobi nekad davno, koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti, piše Nacional.hr.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.