"Otkrili smo jasnu vezu između čestog konzumiranja ribe i rezultata testova inteligencije, koji su bolji ako se jede riba", rekao je švedski znanstvenik i autor studije.
Znanstvenici su analizirali rezultate testova inteligencije grupe od 3.972 mlada Šveđana od 15 godina 2000. godine, potom su testovi obnovljeni tri godina kasnije.
Dječaci od 15 godina, koji su jeli ribu najmanje jednom tjedno, imali su za sedam posto bolje rezultate od vršnjaka, koji ne jedu ribu, čak i tri godine kasnije, kada su testovi ponovljeni.
Oni koji su jeli ribu više od jednom tjedno, imali su za 12 posto bolje rezultate od ostalih, navodi se u najnovijem istraživanju.
"Postoji veza između redovnog konzumiranja ribe sa 15 godina i boljih intelektualnih sposobnosti sa 18 godina", rekla je koautorica studije Maria Aberg.
Po pitanju sposobnosti izražavanja, mladi od 18 godina koji jedu ribu jednom tjedno, imaju bolje rezultate za četiri posto, a ako jedu još češće ribu, do devet posto bolje od prosjeka.
Riba je izvor masne kiseline omega 3, važne za razvoj mozga i njegovu dobru funkciju.
Nekoliko studija je ranije pokazalo da se trudnicama preporučuje riba za bolji razvoj fetusa i da riba smanjuje neurološku disfunkciju kod stariji ljudi.
"Već smo znali da je riba dobra za mozak beba i stariji osoba, ali sada konstatiramo da ima dobar efekt i na mozak mladih ljudi", zaključuje se u istraživanju.
Add comment