Konzumacijom ribe do boljeg koeficijenta inteligencije

Švedski znanstvenici objavili su da mladi koji jedu više ribe imaju bolji koeficijent inteligencije.

"Otkrili smo jasnu vezu između čestog konzumiranja ribe i rezultata testova inteligencije, koji su bolji ako se jede riba", rekao je švedski znanstvenik i autor studije.

Znanstvenici su analizirali rezultate testova inteligencije grupe od 3.972 mlada Šveđana od 15 godina 2000. godine, potom su testovi obnovljeni tri godina kasnije.

Dječaci od 15 godina, koji su jeli ribu najmanje jednom tjedno, imali su za sedam posto bolje rezultate od vršnjaka, koji ne jedu ribu, čak i tri godine kasnije, kada su testovi ponovljeni.

Oni koji su jeli ribu više od jednom tjedno, imali su za 12 posto bolje rezultate od ostalih, navodi se u najnovijem istraživanju.

"Postoji veza između redovnog konzumiranja ribe sa 15 godina i boljih intelektualnih sposobnosti sa 18 godina", rekla je koautorica studije Maria Aberg.

Po pitanju sposobnosti izražavanja, mladi od 18 godina koji jedu ribu jednom tjedno, imaju bolje rezultate za četiri posto, a ako jedu još češće ribu, do devet posto bolje od prosjeka.

Riba je izvor masne kiseline omega 3, važne za razvoj mozga i njegovu dobru funkciju.

Nekoliko studija je ranije pokazalo da se trudnicama preporučuje riba za bolji razvoj fetusa i da riba smanjuje neurološku disfunkciju kod stariji ljudi.

"Već smo znali da je riba dobra za mozak beba i stariji osoba, ali sada konstatiramo da ima dobar efekt i na mozak mladih ljudi", zaključuje se u istraživanju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.