Banja Luka Saobracajna Nezgoda

Usmrtila djeda i unuku na pješačkom prelazu

Banja Luka Saobracajna NezgodaPetogodišnja djevojčica A.G. i njen djeda Momčilo Kuridža (63) poginuli su juče u teškoj saobraćajnoj nesreći na Bulevaru vojvode Živojina Mišića u banjalučkom naselju Borik.

Unuku i djeda oko 11.45, dok su prelazili pješački prelaz u neposrednoj blizini marketa “Maxi”, pri nedozvoljenoj brzini, kako tvrde očevici, udarila je Branka Balaban (53) iz Prijedora.

 

 

Radmila Rapić, jedna od očevidaca, ispričala je da je automobil u isto vrijeme udario djevojčicu i njenog djeda.

“Unuka je bila jedan metar ispred djeda dok su prelazili preko pješačkog. Kada je vidio da se auto ne zaustavlja, djeda je prema sebi povukao unuku za ruku, ali ih je automobil oboje udario i nabacio na haubu. Djedu je odmah odbacilo na travnjak, a djevojčicu je automobil nosio do prvog stuba. Kada je auto udario u stub, zbacio je djevojčicu koja je ostala nepomično da leži na travnjaku”, kroz suze je ispričala Rapićeva.

Da djevojčica i njen djeda nisu imali šanse da prežive govori i to da ih je Branka Balaban primijetila tek kada ih je udarila. Na mjestu nesreće, naime, nisu zabilježeni tragovi kočenja.

Izvor “Nezavisnih” iz Saobraćajne policije navodi da je nesavjesnoj vozačici nešto skrenulo pažnju sa puta, vjerovatno mobilni telefon ili CD radio.

Folksvagen polo, koji je vozila Branka Balaban, zaustavio je, naime, tek deseti izvaljeni stub kraj ulice.

Iako su slučajni prolaznici odmah pritrčali da pruže prvu pomoć, djevojčici i njenom djedu, nažalost, nije bilo spasa.

“Pritrčala sam da pomognem djevojčici. Još su joj oči bile otvorene i gledala me, ali su se nakon samo nekoliko sekundi i one zatvorile, a krv joj je krenula iz nosa”, ispričala je jedna od šokiranih očevidaca koja je željela da ostane anonimna.

Prizor nesreće je bio užasan. Tijela Kuridže i malene djevojčice ležali su više od sat vremena na travnjaku, pored puta, prekriveni celofanom, odnosno crvenom plahtom.

U njihovoj neposrednoj blizini u automobilu je nepomično i u potpunom šoku sjedjela Branka Balaban.

Na mjestu nesreće ostali su bojanka, olovka, te malene patike koje je nosila djevojčica.

Dijana Kukobat, dežurni banjalučki tužilac, izjavila je juče da je naredila hitno vještačenje tehničke ispravnosti folksvagen pola koji je uvozila B.B., te obdukciju tijela petogodišnjakinje i njenog djeda Momčila Kuridže.

Kukobatova je ujedno navela da ne postoje zakonski osnovi da se nesavjesnoj vozačici odredi pritvor.

Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske optuženima za izazivanje teških nesreća propisuje zatvorske kazne od jedne do maksimalno osam godina zatvora.

Gotovo dvjestotinak okupljenih građana posmatralo je juče užasan prizor više od sat vremena, nakon čega se na mjestu nesreće pojavila baka poginule djevojčice i supruga nastradalog Kuridža.

“Ubite me. Dajte mi pištolj. Vrati mi unuku”, očajno je vikala baka, nakon čega su je u stanju šoka odvezla kola Hitne pomoći.

Suze i tugu juče nisu mogli skriti mnogi, i oni koji nisu poznavali nastradale, a posebno oni koji su ih znali i svakodnevno viđali.

Žena iz obližnjeg kioska je tako jecajući navela da je malenu i njenu baku vidjela ujutro kada je baka kupovala novine.

“Nesretna djevojčica je vjerovatno krenula sa djedom na igralište”, kazala je ona.

Pero Šešum, stanar iz zgrade “titanik”, ispričao je da je začuo strahovit udar, te da je isprva mislio da su se sudarila dva automobila.

Šešum je kao i ostali očevici, dodao da nije čuo nikakvu škripu kočnica.

Ležeći policajci smanjili bi tragedije

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banjaluka, kazao je da su tražili od Odsjeka za saobraćaj Administrativne službe grada Banjaluka da stavi prinudne usporivače za automobile odnosno “ležeće policajce” u blizini vrtića, ali da to nije učinjeno.

Prema njegovim riječima, Odsjek za saobraćaj bi trebao da ima jedan monitoring tim koji bi obilazio škole i vrtiće i koji bi nadležnom odjeljenju davao podatke gdje su potrebni.

Zoran Stanišljević, načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kazao je da bi bile izbjegnute saobraćajne nesreće najvažnije da se vozači pridržavaju saobraćajnih pravila i znakova.

“Policija ne može biti na svakom mjestu u gradu i pokriti sve lokacije, to je nemoguće fizički. Mislim da bi postavljanje ‘ležećih policajaca’ doprinijelo smanjenu ovakvih nesreća”, naveo je Stanišljević.

Stanari šokirani

Stanari u banjalučkom naselju Borik šokirani su tragedijom koja je zadesila njihove komšije. Jednoglasni su u stavu da policija i gradske vlasti moraju pod hitno postaviti ležeće policajce na Bulevaru vojvode Živojina Mišića.

“U neposrednoj blizini su tri vrtića, dvije osnovne škole, a niko i ne pomišlja da postavi bilo šta da zaštiti prvenstveno tu djecu koja svakih nekoliko minuta prelaze glavnu ulicu. Pa ovuda svaki čas neko projuri na motoru ili u autu”, naveo je jedan od očevidaca nesreće.

U junu prošle godine, nekoliko metara od mjesta gdje su juče poginuli djeda i njegova unuka, teško je povrijeđena žena. Prije nekoliko godina na gotovo istom mjestu poginuo je motociklista.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.