Pojedini članovi biračkih odbora ići će u zatvor!

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijet će prve odluke o sankcionisanju predsjednika i članova biračkih odbora koji su bili angažovani na lokalnim izborima prošle godine, a utvrđene su nepravilnosti u njihovom radu.

Na lokalnim izborima 2008. zabilježen je propust na čak 130 biračkih mjesta u BiH! Prve odluke o sankcionisanju već su spremne.

 

“U narednih mjesec dana CIKBiH će razmatrati pristigle materijale na svojim sjednicama i u tom roku je predviđeno da se izjasnimo o eventualnim sankcijama”, naglasio je član CIK-a Vedran Hadžović.

Lokalne jedinice u kojima je uočen najveći broj nepravilnosti u radu na lokalnim izborima su Banja Luka, Bosanska Krupa, Brčko, Gradačac, Lukavac, Prijedor, Zenica i Travnik, dok Teslić i Zvornik prednjače sa brojem biračkih odbora koji su imali zabilježene neregularnosti.

Hadžović kaže da se najčešće radilo o evidentiranju većeg broja glasova od osvojenih za pojedine kandidate i stranke, kao i slučajeve dopisivanja glasačkih listića u ime drugih osoba, a postoje i “elementi krivičnih dijela” koja će se “posebno tretirati”.

Protiv svih predsjednika i članova biračkih odbora koji su prijavljeni za dopisivanje broja glasova za kandidate i političke subjekte što se smatra “lažiranjem, odnosno izbornim inže­njeringom”, CIKBiH će Tužilaštvu BiH podnijeti krivične prijave, što na kraju znači i moguće zatvorske kazne.

Mjere koje će sam CIKBiH izreći kod slučajeva gdje su evidentirani nedostaci, odnosno zloupotrebe u toku izbornog procesa biće novčana kazna od 200 do 1.000 KM. Uz ovu sankciju predsjednicima i članovima biračkih odbora odrediće se i mjera zabrane imenovanja na te pozicije u naredne četiri godine od momenta njenog izricanja.

(oslobođenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.