Inzko namjerava pomoći BiH na putu ka EU

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavljuje da želi pomoći našoj zemlji na putu ka EU.

On je, u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, rekao da s velikom radošću, ali i osjećajem preuzimanja jako teškog tereta, iščekuje obavljanje nove dužnosti.

 

Inzko je podsjetio da su dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH bili visoki članovi vlada, te da nisu uspeli da riješe sve.

“Ni ja nemam čarobni štap”, poručio je dosadašnji ambasador Austrije u Sloveniji.

Kao prednost, on je naveo to što poznaje sve aktere u BiH, dodajući da se već dvanaest godina kao diplomat bavi državama bivše Jugoslavije, pa poznaje dvije generacije tamošnjih političara.

Inzko je naveo kao najviši prioritet svoje buduće dužnosti nastavak puta BiH u EU. “Ta balkanska država mora usto ojačati svoje pravno-državne strukture, jer samo tako može postati kandidat za prijem u EU”, poručio je austrijski diplomat.

U vezi sa svađom između bosanskih naroda oko reforme Ustava Inzko je rekao da polaže velike nade u sadašnje razgovore, poručivši, prije svega bosanskim Srbima, da uspješna reforma predstavlja preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Inzko će 26. marta stupiti na novu dužnost, a do tada će posjetiti London, Moskvu i Berlin, kao i doskorašnjeg visokog predstavnika, šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.