Zašto GP TIIM prelazi u Prijedor?

 

Direktor i vlasnik najveće sanske građevinske operative GP TIIM Teufik Kahrimanović odlučio je svoju firmu prijaviti u Prijedoru. Razlog je, prema njegovim riječima, prvenstveno ekonomske prirode, jer su u Republici Srpskoj doprinosi mnogo niži nego u Federaciji BiH.

– Okruženje za poslovanje u Prijedoru je mnogo jednostavnije, a doprinosi javnim fondovima su znatno manji. Naprimjer, na plaću od 500-600 maraka ja kao poslodavac davat ću oko 100 KM manje. Na 42 radnika, koliko ih trenutno imam, mjesečno ću samo u toj stavci uštedjeti 3.700 KM. To godišnje iznosi oko 50.000 maraka – objašnjava Kahrimanović.

Međutim, on navodi još jedan veoma važan razlog zbog kojeg želi preseliti firmu u Prijedor – skoro nepremostive teškoće koje već godinama ima s administracijom u Sanskom Mostu.

Kahrimanović kaže da dobivanje urbanističkih i građevinskih dozvola za objekte koje namjerava graditi predstavlja birokratski horor i da to, jednostavno, nije više u stanju izdržati.

– Zamislite kad imate pravosnažnu građevinsku dozvolu za objekat i obavijestite općinsku službu da se zbog nosivosti tla mora ići na dublje kopanje i stabiliziranje temelja. Umjesto da se oni potrude i tu neizbježnu promjenu u projektu službeno verificiraju određenim aktom, meni dolaze inspektori i obustave mi radove – kaže Kahrimanović.

Zbog intervencije inspektora, u ovakvoj ekonomskoj krizi njegovi radnici dva i po mjeseca nisu mogli raditi, od 12. novembra prošle do 23. januara ove godine.

– To je glupost, obustaviti radove firmi koja je prijavljena u tvom gradu i to, kako se ispostavilo, nezakonito – objašnjava Kahrimanović slučaj sa izgradnjom objekta WIN 1 u glavnoj sanskoj ulici i dodaje da je to samo jedan od negativnih primjera.

Zbog svega toga bio je prinuđen pokrenuti i krivične prijave.

Kahrimanović kaže da ga je prijedorski načelnik Marko Pavić uvjerio kako je dobrodošao.

– Pavić mi je garantirao da ću svaku dokumentaciju za gradnju dobiti u roku od 60 dana i da nakon dobivanja urbanističko-tehničkih uslova mogu bez problema graditi. Ja već imam dobra iskustva s dobivanjem dokumentacije od prijedorske općine za objekat “Kalata” u Kozarcu – kaže on.

Ovaj poduzetnik, koji je nakon rata u Sanskom Mostu izgradio oko 400 stanova, tvrdi da se u tom gradu već osjeća i zasićenje gradnjom zbog velikog iseljavanja.

– Sanski Most je prije deset godina imao 68.000 stanovnika, a sada ima 18.000, možda i manje. Dakle, trend iseljavanja je kontinuiran i dramatičan. S druge strane, Prijedor ima više od 100.000, a Banja Luka više od 200.000 stanovnika i dobri građevinari tu mogu naći dosta posla – kaže Kahrimanović.

Prema Kahrimanovićevim riječima, neki sanski političari uvjeravali su ga da nakanu o prelasku u Prijedor bar javno ne objelodanjuje.

Nije ih poslušao, želeći da i njih, ali i one “gore” ovaj slučaj prodrma i da pokušaju stvoriti bar približne okolnosti za poslovanje kao što je to učinila Republike Srpske.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.