Bosanac u administraciji Baraka Obame

Kada je Mensur Muhamedagić u februaru 1998. sa roditeljima i sestrom stigao u Čikago iz izbjegličkog centra Postojna u Sloveniji, sigurno ni sanjao nije da će 11 godina poslije raditi u Bijeloj kući u Vašingtonu. Mensur je danas izuzetno uspješan mladić s diplomom Univerziteta Ilinois u Čikagu, i to smjerova ekonomija i političke nauke, i s dvije sedmice radnog iskustva u najmoćnijoj kući na svijetu.  

Ako nije prvi, 24-godišnji Cazinjanin sigurno je jedan od rijetkih Bosanaca koji je ikada bio angažiran u Bijeloj kući. Uposlen je u odjeljenjima "White House Operations" (WHO) i "Office of Management and Administration" (OMA), odnosno u Uredu za menadžment i administraciju.

Predsjednička kampanja

– Direktor ovog odjeljenja, dakle moj šef, pomoćnik je predsjednika za menadžment i administraciju. Odjeljenje ima operativnu ulogu i kroz administrativne usluge pruža podršku radu predsjedničkog kabineta i njegovog osoblja. Kao dio osoblja ovog ureda, radim sa još tri saradnika pod nadzorom supervizora, koji ima funkciju specijalnog asistenta predsjednika ovog ureda – kaže Muhamedagić.

Prije nego što je došao u Vašington i pridružio se novoj administraciji, Muhamedagić je radio u sjedištu predsjedničke kampanje Baraka Obame (Barack) u Čikagu. Počeo je u februaru 2008. kao volonter.

– Nakon što sam u julu diplomirao, počeo sam raditi na mjestu specijaliste za poravnanja u Odjelu finansija, što je, između ostalog, obuhvatalo i obradu dugova i potraživanja u okviru predsjedničke kampanje, čiji su neto troškovi iznosili skoro 760 miliona dolara – govori Muhamedagić.

Vikende je najčešće koristio za posjete uredima u drugim državama – Indijani, Ajovi i južnom Ilinoisu – kako bi pomagao organizatorima kampanje u registriranju novih birača i njihovom podsticanju na glasanje.

– Pri tome sam nerijetko išao od vrata do vrata potencijalnih birača razgovarajući sa njima o problemima koji ih se najviše tiču – prisjeća se Mensur.

Nakon što je kampanja okončana 4. novembra 2008. godine, ponuđeno mu je da se priključi projektu "Obama-Biden Transition Project Inc." (OBTP), čiji je prvenstveni zadatak bio pripremiti uspostavljanje nove administracije u Vašingtonu.

– Tako sam već 10. novembra stigao u Vašington i nastavio raditi za sada već novoizabranog predsjednika Obamu sve do 20. januara, kada je konačno inauguriran u 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nakon inauguracije, zadržao sam se na ovom projektu do 20. februara radi zaključivanja finansijskih operacija i već narednog dana pridružio se novoj administraciji – kaže Muhamedagić.

Daljnje ambicije

Ovaj uspješni mladi čovjek susreo se nakratko sa predsjednikom Obamom i razgovorao sa njim nekoliko puta.

– Bilo je to za vrijeme uobičajenog obraćanja predsjednika osoblju tokom kampanje ili prilikom pravljenja zajedničkih fotografija. Jedan od za mene najupečatljivijih trenutaka dogodio se za vrijeme mog rada u okviru projekta OBTP. Zamijenio sam jednog od članova osoblja i upravljao jednim vozilom u pratnji predsjednika na dijelu od prijelaznog ureda do Vrhovnog suda SAD. Kolona se sastojala od četiri vozila njegovog osoblja, policijske službe i pripadnika obavještajne službe koji su regulirali saobraćaj do svog odredišta. Do Vrhovnog suda stigli smo u sami sumrak popraćeni uzvicima njegovih simpatizera: "Obama, Obama!" Ta će slika zauvijek ostati u mom sjećanju – ističe Mensur.  

Ovaj sjajni mladić i za budućnost ima velike ambicije.

– Izuzetno sam ponosan i sretan što imam priliku da radim u institucijama Stejt departmenta na najvišem nivou, odnosno u administraciji koja je stekla epitet historijske. Mada sam trenutno angažiran na ovim poslovima, želim studirati razvoj međunarodnih odnosa i trgovine te steći profesionalno iskustvo i doprinijeti jačanju diplomatskih odnosa među državama i međunarodnim institucijama, kao što su UN, NATO, WTO, IMF…. Riječ je o istom pragmatičnom i multilateralnom pristupu vanjskoj politici SAD koju je zagovarao predsjednik Obama za vrijeme svoje kampanje, dakle, o istom onom pristupu koji me je privukao predsjedničkoj kampanji i podgrijao moju zainteresiranost za rad za vladu – kaže Muhamedagić.

EGIDA Nerijetko sam išao od vrata do vrata potencijalnih birača razgovarajući sa njima o problemima koji ih se najviše tiču

Susret sa Muhamedom Alijem

Dok je radio kampanju u Čikagu Mensur Muhamedagić susreo se i sa bokserskom legendom Muhamedom Alijem (Muhammad).

– Muhamed Ali je posjetio kampanju sa svojom porodicom. No, nismo imali šansu da pričamo, jer mu je Parkinsonova bolest uveliko oduzela kontrolu govora – kaže Muhamedagić.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.