Optužnice protiv Silajdžića, Dudakovića i Mahmuljina

Do kraja ove godine, na odstrelu zvaničnog Beograda i tamošnjeg Tužilaštva za ratne zločine,  mogli bi se naći i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te ratni komandanti Trećeg i Petog korpusa Armije RBiH, generali Sakib Mahmuljin i Atif Dudaković.

Nakon što je srbijanskog tužilaštvo raspisalo potjernice za 19 bh. građana, među kojima su Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, članovi ratnog Predsjedništva BiH, te i neki od najviših bosanskih vojnih zvaničnika, na temelju dokumentacije o navodnim ratnim zločinima za koje su odgovorni Silajdžić, kao ratni premijer RBiH, te dvojica proslavljenih generala, provode se istražne radnje o njihovoj ulozi tokom 1992-1995. godine.

 

“Avazov” izvor blizak srbijanskom tužilaštvu kaže da bi se među osumnjičenima zasigurno našao i prvi predsjednik RBiH rahmetli Alija Izetbegović. No, dodaje, da ih je u istrazi prekinula njegova smrt.

Treba podsjetiti da su iz RS prije osam godina Haškom tužilaštvu dostavili dokumentaciju o navodnoj Izetbegovićevoj komandnoj odgovornosti i umiješanosti u planiranje i organiziranje zločina nad Srbima, na što je stigao odgovor iz Haga da se radi o “50 kila ničega”, odnosno da se u tolikoj količini papira nije mogao naći nijedan dokaz da su Bošnjaci i tadašnja jedina priznata vlast u BiH, pod vodstvom Alije Izetbegovića, odgovorni za zločine.

Kada je riječ o generalima Mahmuljinu i Dudakoviću, Tužilaštvo BiH provodi istražne radnje, no kako kažu naši izvori iz ove institucije, za sada nema dokaza koji bi ih teretili za zločine. No, to nije prepreka srbijanskom tužilaštvu da se “baci” na posao, te pokuša sve bošnjačke patriote strpati u zatvor baš kao i u slučaju Ilije Jurišića.

A da u priči o hajci na bošnjačke političke i vojne zvaničnike, radi “dokazivanja da je u BiH vođen građanski rat”, te kako su svi podjednako krivi, itekako svoje prste ima Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), dokazuje i feljton “O stvaranju Republike Srpske” ideologa SANU-a Dobrice Čosića, objavljen u beogradskoj “Politici”.

Između ostalog, Čosić kaže da sudu treba privesti hrvatske političare i generale koji su poveli rat za Hrvatsku do Drine za razliku od Srba koji su se borili samo za “svoju slobodu” i “isključivo svoje nacionalne teritorije”. Osim Hrvata, predlaže Čosić, “sudu treba privesti Silajdžića, Ganića i njihovu braću koji su poveli rat za islamsku Bosnu”.

Naravno, što je bilo i za očekivati, u Čosićevom feljtonu o stvaranju RS nijedna riječ nije napisana o četverogodišnjoj opsadi Sarajeva koju su držali zločinac Karadžić i njegovi podanici, ni o Prijedoru i Srebrenici, osim da su to sve “satanske” izmišljotine srpskih neprijatelja. Taj srpski narod, kaže Čosić, od svih “evropskih naroda, i velikih i malih, proporcionalno je najviše žrtava dao za evropsku slobodu i demokratiju, a od Evrope je nagrađen kaznom žrtvenog jarca”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.