Obilježena šesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića

 

U Fajtovcima kod Sanskog Mosta jučer je obilježena šesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most.

Uz suprugu Zisku i članove porodice legendarnog krajiškog generala, godišnjicu Alagićeve smrti obilježili su i članovi boračkih udruženja, političkog, vojnog, vjerskog i javnog života. Na mezar rahmetli Alagića položeni su buketi cvijeća i proučena je Fatiha, a nakon toga u džamiji “General Mehmed Alagić” proučen je tevhid.

Penzionisani generali Fikret Čuskić, Abdulah Kajević i Nehru Ganić jučer su u jutarnjim satima posjetili Zisku Alagić u njenom domu u Sanskom Mostu u Ključkoj ulici broj 42.

– Alagićevo vojničko djelo blista i danas. Ono je impresivno i značit će mnogo i budućim bosanskim generacijama. Meni je bila čast da sam u jednom kratkom vremenu bio komandant generalu Alagiću koji je u Travnik došao kao obični vojnik 17. krajiške brigade i stavio se na raspolaganje. Njegovim dolaskom vojničke jedinice u Travniku postale su najbolje u cijeloj Armiji RBiH. Bio je veliki vojnik, imao je neiscrpnu energiju i vizionarsku vojnu crtu. Imao je munjevitu ratnu karijeru koja je rezultat velikih pobjeda i po tome je jedan od najharizmatičnijih ratnih komandanata Armije RBiH – prisjetio se Alagića njegov saborac Fikret Čuskić.

General Abdulah Kajević rekao nam je da je Alagića upoznao u Zenici 1993. godine. Nakon blistave operacije “Vlašić”, razgovarao je s njim o kandidaturi za mjesto načelnika Generalštaba Armije RBiH.

– Kada sam mu to spomenuo, rekao mi je: “Mene to ne interesuje. Svakom bi vojniku imponiralo da dobije takvo mjesto, ali meni ne. To bi značilo da se moram odvojiti od mojih Krajišnika, a Mehmed Alagić ne bi nikada bio Mehmed Alagić bez Krajišnika” – ispričao nam je general Kajević.

U fajtovačkoj mjesnoj školi jučer je održana javna tribina o liku i djelu generala Mehmeda  Alagića, a u holu škole postavljena je likovna i izložba ratnih eksponata Edina Seferovića.

Dječak Mehmed Alagić, sin generalovog brata Bege, kojeg je slavni komandant mnogo volio, čitao je jučer pred skupom pjesmu o svom amidži i zagrcnuo se do suza. Pokrio je lice rukama i nakon izvjesnog vremena pokušao dovršiti pjesmu. Nije uspio i uplakan je otišao od mikrofona.

– Iskrene suze dječaka Mehmeda Alagića su bol za generalom. Ali suze će očistiti njegove oči i one će zasjati ponosom, jer mali Mehmed može biti ponosam na svog amidžu i Fajtovci mogu biti ponosni na svog najvećeg sina. General Alagić je bio i ostao ponos srednje Bosne i čitave BiH – rekao je, između ostalog, u svom podsjećanju brigadir Remzija Šiljak.

On je zatražio organiziranje okruglog stola o komandantu Sedmog korpusa i optužbama iz Haga i bh. pravosuđa koje su u velikoj mjeri skratile život jednog od najvećih bh. vojskovođa u proteklom ratu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.