Izložba o genocidu u Prijedoru u Američkom kongresu

Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu u saradnji sa Klubom prijatelja BiH u Američkom kongresu (Congressional Caucus on Bosnia) te sa Udruženjem stanovnika opštine Prijedor iz Saint Louis-a je 26. februara 2009. godine organizovalo izložbu u Američkom kongresu pod nazivom “Prijedor: Životi nakon genocida”.

Svrha ove izložbe je pobliže upoznavanje američke javnosti sa onim šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini tokom protekle agresije na nju, stavljajući težište na sjeverozapadnu Bosnu, odnosno širu prijedorsku regiju.

Ova izložba fotografija je bio svojevrsni forum, gdje preživjeli kroz svoja svjedočanstva staju u zaštitu historije od njenog iskrivljivanja, a sve cilju obrazovanja novih generacija kako bi se držali obećanja koje glasi “neponovilo se nikada”.

Glavni govornik na otvaranju ove izložbe je bio kongresmen Russ Carnahan, kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH u Američkom kongresu dok su ostali govornici bili: gospođica Elmina Kulašić, izvršni direktor Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za BiH; gospodin Amir Karadžić, inicijator ove izložbe i osnivač Udruženja stanovnika opštine Pijedor u Saint Louis-u.; dr. Benjamin Moor i dr. Jack Luzkow, profesori sa univerziteta Fontbonne iz Saint Louis-a.

(Vehid Deumic)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.