Karadžić se nije izjasnio o izmijenjenoj optužnici

Nekadašnji predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić nije se u petak na statusnoj konferenciji u Haškom sudu (ICTY) izjasnio o krivici po izmijenjenoj optužnici, jer je tužilaštvo podnijelo novi zahtjev za dopunu optužnice.

Pretresni sudac Ian Bonomy odlučio je da Karadžićevo izjašnjavanje o krivici odgodi do odluke sudskog vijeća o prijedlogu tužilaštva za dopunu optužnice koji se odnosi na incident u osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi.

 

Suda Bonomy je istovremeno odbio prijedlog tužilaštva da se suspendira odluka prema kojoj je nova optužnica postala pravosnažna.

Zastupnik optužnice protiv Karadžića tužitelj Alan Tiegar podnio je sudu podnesak kojim je zatražio razmatranje novih priloženih dokaza o incidentu u Krupi, a koji nije uvršten u novu optužnicu jer je sudsko vijeće smatralo da za to nema dovoljno dokaza.

Sudac Bonomy pozvao je Karadžića, koji se brani sam, uz pomoć stručnoga i pravnog tima za odbranu, da se do srijede 25. februara izjasni o novom prijedlogu optužbe, nakon čega će vijeće odlučiti da li će mu i taj incident biti stavljen na teret.

Negodujući zbog kratkog roka za izjašnjavanje na podnesak, Karadžić je ponovo pokrenuo pitanje nekompletnosti svog stručnog i pravnog tima za odbranu, ističući da su mu “resursi ograničeni i da je zatrpan obiljem materijala”.

On je zatražio da se Sekretarijat ICTY-a pozabavi pitanjem njegovih timova za odbranu, navodeći da u suprotnom odbrana neće biti efikasna i ekspeditivna, kao ni sam proces.

Predsjedavajući sudac Ian Bonomy ga je podsjetio kako je osobno izabrao da sam sebe zastupa pred sudom, kao i da je začuđen što za jedno “minorno pitanje” (koje se tiče odgovora na incident u Bosanskoj Krupi) traži duži rok, imajući u vidu da ni u odgovoru na cijelu optužnicu nije detaljno komentirao njezine navode.

Karadžić je također obavijestio pretpretresnog suca da će stav o pitanjima koja se tiču jurisdikcije suda i optužnice – koje od početka osporava, izraziti u preliminarnim podnescima kojih će, kako je najavio, biti desetak.

Sudac Bonomy nije precizirao datum sljedeće statusne konferencije, navodeći da će biti zakazana u naredne dvije-tri sedmice, u zavisnosti od slobodnih sudnica u ICTY-u, prenio je Tanjug.

Nova optužnica haškog tužilaštva, koja je početkom sedmice postala pravosnažna, tereti Karadžića za genocid po još jednoj tački optužnice. Prema njoj se Karadžić dovodi u vezu sa zločinima u 27, umjesto u 41 općini kako je bilo navedeno u prethodnoj optužnici.

Sudsko vijeće, koje će suditi Karadžiću, na čelu sa sucem Christophom Flüggeom, djelimično je odobrilo zahtjev tužilaštva za izmjenu optužnice nakon što zbog nedostatka odgovarajućih dokaza nije prihvaćen prijedlog tužilaštva da se tri navodna ubistva uključe u novu optužnicu.

U novoj, izmijenjenoj optužnici Karadžić se tereti za genocid po dvije umjesto jedne tačke optužnice, od kojih se prva odnosi na zločine počinje u BiH tokom 1992. godine, a druga posebno na masakr u Srebrenici jula 1995. godine.

Dvije tačke su izbačene iz prve optužnice, i to one koje se odnose na saučesništvo u genocidu i ozbiljna kršenja Ženevske konvencije.

Prethodna haška optužnica protiv bivšeg predsjednika RS-a sadržavala je 11 tačaka. Ona ga je teretila za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječna djela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu srpske nacionalnosti u BiH tokom rata 1992.-1995.

Na drugom pojavljivanju pred Haškim sudom 29. augusta 2008. Karadžić je odbio da se izjasni o krivici, navodeći kako želi sačekati novu optužnicu koju je tužilaštvo tada najavilo, pa je uz njegovo ime u zapisnik uneseno da se ne osjeća krivim.

Uhapšen je 21. jula 2008. u Beogradu nakon više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom. Haškom sudu je izručen 30. jula, a sutradan je iskoristio mogućnost da za 30 dana odgodi izjašnjavanje o krivici.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.