Islamska zajednica BiH dobila tužbu protiv RS-a

 

Presudom Osnovnog suda Banja Luka Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni su da Islamskoj zajednici BiH isplate odštetu od 64, 7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.
Današnja presuda donesena je u korist Islamske zajednice koja je još 2000. godine podnijela tužbu protiv RS-a i Grada Banje Luke.

Pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić kazao je novinarima nakon presude da je za njih, od novčane nadoknade, mnogo bitnije to da je ovom presudom prvi put RS preuzela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u gradu Banjoj Luci.

Presudom RS i Grad Banja Luka obavezuju se da Islamskoj zajednici u potpunosti nadoknade materijalnu štetu od 64,7 KM.

– Zadovoljni smo presudom, ali ne i s visinom odštetnog zahtjeva jer smatramo da je vještak mogao procijeniti više, dodao je ipak Hrvačić.

Naime, Islamska zajednica procjenjuje da džamija Ferhadija više vrijedi od 34 miliona KM koliko je procijenjeno.

Hrvačić smatra da je ovo historijska presuda za Islamsku zajednicu i sve Bošnjake koji su preživjeli rušenje svoje imovine za vrijeme ratnih djelovanja.

– Očekujemo da će ova presuda biti implementirana i da se RS neće žaliti na presudu i da će dostojanstveno ispuniti sve obaveze i tim činom preuzeti odgovornosti i ispraviti ono što je propustila da učini, naglasio je on.

Po zakonu RS-a svi odštetni zahtjevi prije 2001.godine pretvaraju se u javni dug i izdaju se obveznice u narednih 20 godina.

– Bez obzira na to, Islamska zajednica je zadovoljna, rekao je Hrvačić.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.