Zahtjev gradjana podrucja Kozaraca

 

Postovani gospodine Nacelnice.

S obzirom na nejasnoce i spekulacije vezano za dovrsetak rada na zgradi Doma zdravlja (Ambulanta Kozarac), odnosno, ambulanta za porodicnu medicinu i rijesavanje pitanja Vatrogasnog doma u Kozarcu na inicijativu gradzana MZ Kozarac, odrzan je sastanak Savjeta MZ Kozarac dana 06.01.2009.god.gdje je donesena odluka da se sa tekucim problemima upoznaju i gradzani ostalih mjesnih zajednica:Kozarusa,Trnopolje, Kamicani i Kevljani koji su upuceni na pomoc Doma zdravlje,odnosno ambulante za porodicnu medicinu u Kozarcu.Takodje,gradzani sa nabrojanih MZ regije Kozarac imaju interes i za rad Vatrogasnog drustva u Kozarcu.

Dana,14.02.2009.godine, odrzan je prosireni sastanak Savjeta MZ Kozarac na kojem su bili prisutni predstavnici gore nabrojanih MZ regije Kozarca,te predstavnici udruzenja Nevladinih organizacija i politickih partija sa regije Kozarca.

Tom prilikom je razmatrana problematika vezano za rijesavanje pitanja od interesa za gradjane koji zive na ovom podrucju,a na sta imamo i pravo i obavezu da ucestvujemo u neposrednom donosenju rijesenja koja su u skladu sa stanjem boljih uslova zivljenja na ovom podrucju.

Na sastanku se razgovaralo po ovom pitanju,a ucesnici sastanka su jednoglasno izrazili svoju zabrinutost i zabrinutost gradjana koji im se obracaju po ovom pitanju zbog neodgovarajuceg tretmana i interesa ljudskih prava,prije svega povratnicke populacije naovom podrucju,od strane lokalne vlasti i njenih institucija u Opstini Prijedor. Posebno se to odnosi u pogledu trazenja zajednickog rijesenja za opsti interes gradjana u lokalnoj zajednici na podrucju regije Kozarca.

Poznato vam je da je Savjet MZ Kozarac, kao predstavnik gradjana aktivno ucestvovao u donosenju Regulacionog plana Kozarac-centar,koji je uslovljen kao kompromis u interesu svih i da su dogovorena rijesenja koja treba realizovati.

Poznato vam je da Savjet MZ Kozarac,aktivno sudjeluje u iznalazenju sredstava za obnovu zgrade (Doma zdravlja Kozarac), porodicne medicine Doma zdravlja Prijedor i opremanje Vatrogasnog drustva Kozarac.

Nisu nam jasne razne izjave i obavjestenja putem medija(o nacinu koristenja navedenog objekta u Kozarcu) o drugacijim rijesenjima koji nisu u prvcu dogovorenog niti predstavljaju volju naroda koji zivi ovdje i zele da ostvare bolji nacin zivljenja,te da organizuju zivot lokalne zajednice po potrebama ljudi u lokalnoj zajednici.

Takodje,nisu nam jasni stavovi da nema potrebe za sastajanjem tima za implementaciju projekta za rekonstrukciju objekta (Doma zdravlja Kozarac) za porodicnu medicinu Doma zdravlja Prijedor. Nakon sto smo zajedno iznasli sredstva za obnovu dobrog dijela rekonstrukcije objekta,sada nailazimo na neobjasnjene i neopravdane zapreke po pitanju oko zavrsetka radova istog.

Od Vas Trazimo:

1.Hitno sastajanje Tima za implementaciju i rekonstrukciju ambulante porodicne medicine,

2.Da se pridrzavamo donesenog regulacionog plana Kozarac-Centar

3.zakazivanje zajednickog sastanka izmedju opcinske administracije i 5 mjesnih zajednica(Kozarac,Kozarusa,Trnopolje,Kamicani i Kevljani)

Nadamo se da cete imati razumijevanja povodom gore navedenog pitanja,te nam pismenim putem dati objasnjenje vezano za Ambulantu u Kozarcu i rad Vatrogasnog drustva u Kozarcu. Radi bolje suradnje u rijesavanju nastalih problema, vjerujemo da cete iznaci nacina i za nas zajednicki sastanak u rijesavanju ovog pitanja.

Srdacan pozdrav

Predsjednici savjeta MZ

MZ Kozarac                                                             Vatrogasno drustvo Kozarac
MZ Kozarusa                                                                          NVO Srcem do MIra
MZ Kamicani                                                                           UG Libera Villa
MZ Trnopolje                                                                          OO SDA Prijedor
MZ Kevljani                                                                            OO S BiH Prijedor
                                                                                               NGI Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.