Džemat Mutnik…

 

E’ uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim
Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Hvala Allahu dž. š. Gospodaru svih svjetova. Hvala Allahu koji nas je izveo iz tmine na svjetlo, koji nam je Kur’anom pokazao pravi put. Hvala Allahu koji nam daje oči da vidimo njima, uši da čujemo, jezik da istinu govorimo, razum da njime razmišljamo.

Neka je Allahova milost, mir i spas na najčasnijeg Poslanika, Allahova miljenika Muhammeda a.s., koji nam je svojim svijetlim primjerom pokazao kako treba da živimo. Molim Allaha dž.š. da mu podari najljepše mjesto u Džennetu, a i mi da budemo u njegovom društvu na budućem svijetu. Amin.

Draga i poštovana braćo, majke i sestre u Islamu, dragi Kozarčani ma gdje god bili i živjeli, prije nego li bilo šta kažem želim da vas iskreno poselamim, moleći Allaha dž.š. da vam podari prije svega zdravlja, te da vas nagradi za svaki vaš trud i rad za koji ste se zalagali. Nadam se, ako Bog da našim ponovnim susretima i druženjima u Kozarcu.

Naime, kao što ste mogli primjetiti nisam vam se odavno javljao jer ništa se i posebno nije ni dešavalo u ovom zimskom periodu ili kako mi to imamo običaj reći u ’’mrtvom periodu’’, iako je još uvijek nekako pohladno u Kozarcu. Ali uprkos svemu želja mi je bila da vam se obratim.

Niame kada je u pitanju džematska kuća Mutnik-Stari Grad, sprovedena je voda i struja u kući te očekujemo malo ljepše vrijeme kako bi smo mogli radili nabacu u kući.

Naravno ta zasluga pripada svima koji su na bilo koji način pomagali u izgradnji džematske kuće Mutnik-Stari Grad te se nadam da ćemo ako Bog da ljetos sjeliti u džematskoj kući.

Međutim ovim javljanjem nije mi cilj govoriti o džematskoj kući, već o nečemu drugom, što je također za pohvalu i što me raduje ovih dana. To je u stvari i pravi razlog ovog mog javljanja. Kao što rekoh na početku ovo vrijeme tj. ovaj zimski period je učinio svoje da se ništa značajnije baš ne dešava u Kozarcu, međutim to ne mora  uvijek značiti.

Naime, ovaj zimski period provodimo u jednoj lijepoj i hvala Allahu uspješnoj aktivnosti koja za sada daje dobre rezultate i koja će još dugo ako Bog da biti  još uspješnija, a sve zavisi od toga koliko je čovjek spreman žrtvovati svoje vrijeme i svoj trud u ovom periodu da bi bio uspješan u tome. Jer kako se kaže KAD SE HOČE, SVE SE MOŽE.

Naime, u džematu Mutnik-Stari Grad je pokrenuta mektebska nastava za sve one koji žele da nauče čitati Kur’ansko pismo (sufara).

Nastava se održava svaku noć u Mutničkoj džamiji poslije akšam namaza i s toga želim ovom prilikom i da vas sviju pozovem, da oni koji mogu i žele da nauče učiti Kur’ansko pismo (sufara), neka dođu jer će sigurno imati koristi od toga kod Allaha dž.š.

A da je u pitanju najviše volja za učenjem, a ne godine kako se obično to kod nas kaže, imamo primjer starijih osoba koji su uspjeli da nauče Kur’ansko pismo i da pokažu da je u tome svemu najbitnija volja za učenjem.

Naravno, nakon jednog perioda učenja, savlađivanja, vježbanja sufare, džemati Mutnik-Stari Grad i Kozaruša su postali bogatiji sa tri osobe koje su naučile sufaru a to su: Redžep Batić  iz Kozaruše, Ismet Muminhodžić-Car iz Mutnika i njegova hanuma Behzada Muminhodžić.

Ovom prilikom im čestitam na njihovom uspjehu, moleći Allaha dž.š. da im u nastavku života podari još snage, volje, te da ako Bog da još dugo, dugo uče Kur’an.

Jer poslanik Muhammed a.s kaže u hadisu: „Učaču Kur'ana će na Sudnjem danu biti rečeno: ‘Uči i penji se (džennetskim stepenicama – deredžama), uči lijepo i pravilno, kao što si i na dunjaluku učio, jer, tvoje mjesto (deredža u džennetu) je kod posljednjeg ajeta kojeg proučiš.“ (Ebu-Davud, Tirmizi, hasen, sahih).

S toga vas ovom prilikom sviju opet pozivam da dođete u Mutničku džamiju, te da uz Allahovu pomoć naučite učiti Kur’an, Allahovu knjigu. Jer veliku nagradu kod Allaha ima onaj koji nauči učiti, čitati Kur’an.

Kao što kaže poslanik Muhammed a.s.,:„Ko prouči jedan harf – slovo iz Allahove Knjige – imat će nagradu, a nagrada se desetorostruko uveličava. Ja ne kažem da je ‘Elif-Lam-Mim’ jedan harf, nego ‘Elif’ je harf, ‘Lam’ je harf i ‘Mim’ je harf.“ (Tirmizi, hasen, sahih)

Iskreno se nadam da ćete se odazvati ovom pozivu te da ćemo u Kozarcu u buduće imati više osoba koji će znati učiti Allahovu knjigu, Kur’an.

Neka vas Allah dž.š. nagradi.

(Jasmin ef. Glamočanin)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.