Mejakić i ostali: “Izvrtanje istine”

Odbrane trojice optuženih za zločine počinjene u Prijedoru iznijele žalbe na prvostepenu presudu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Odbrane trojice optuženih za zločine u prijedorskim logorima iznijele su žalbe na prvostepenu presudu, zatraživši ponovno suđenje ili oslobađajuću presudu.

Odbrane su navele da je došlo do bitnih povreda krivičnog postupka, Krivičnog zakona BiH, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i visine krivičnopravne sankcije, dok je Tužilaštvo istaklo da su žalbe “neosnovane”.

Krajem maja 2008. godine, pred Sudom BiH nepravomoćno su osuđeni Željko Mejakić na 21, Momčilo Gruban na 11 i Duško Knežević na 31 godinu zatvora zbog učešća u zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom u logorima Omarska i Keraterm.

Iznoseći usmeno žalbe pred Apelacionim vijećem, branioci optuženih su istakli da suđenje nije bilo “fer, pošteno i ravnopravno”.

“Sud je jurio i tražio neku svoju istinu a da pritom nije ni konfrontirao iskaze svjedoka, iako su međusobno imali potpuno različito mišljenje o događajima. Čini mi se da se ovdje zlonamjerno izvrtala istina i da su se određene stvari vadile iz konteksta”, kazao je Jovan Simić, branilac prvooptuženog Mejakića.

Simić je također dodao da je Sud zanemario činjenice da su “pojedini svjedoci Tužilaštva BiH priznali da su lagali na suđenju”, te da pri izricanju presude nije uvažio olakšavajuće okolnosti, kao što su “dobrovoljna predaja, narušeno zdravstveno stanje i svjedočenje prvooptuženog”.

“Više i vrapci u Prijedoru znaju da nisam bio komandant logora. Ovdje je riječ o klasično isfabrikovanoj optužbi da sam bio načelnik bezbjednosti”, kazao je Apelacionom vijeću optuženi Mejakić.

Duško Panić, Grubanov branilac, rekao je da Tužilaštvo BiH nije ponudilo niti jedan dokaz da je drugooptuženi bio “komandir straže” u logoru Omarska, te da Sud u prvostepenoj presudi koristi različite termine za njegovu funkciju.

“U presudi se navodi da je Gruban bio komandir, šef i vođa smjene straže, što su tri različita pojma. Ne postoje dokazi da su se određeni zločini desili u njegovoj smjeni. Činjenica je da su u tom logoru bili ljudi iz komšiluka s područja Prijedora i neobično je da samo nekoliko svjedoka govori o tim zločinima”, objasnio je Panić.

I drugooptuženi Gruban obratio se Apelacionom vijeću, istaknuvši da, kao rezervni policajac, nije mogao imati rukovodnu ulogu, te da se trudio pomoći osobama zatočenim u logoru Omarska.

“S ljudima sam se suosjećao i odnosio se s poštovanjem i uvažavanjem. Pokušavao sam pomoći koliko sam mogao i žao mi je što nisam suđen u Haagu, jer da jesam, bio bih oslobođen”, kazao je Gruban.

Tužilaštvo BiH je kazalo da je prvostepeno vijeće “jasno i tačno” u presudi obrazložilo učešće svakog optuženog pojedinačno, te da su žalbe Odbranâ “irelevantne”.

Apelaciono vijeće dalo je Odbranama da se do četvrtka, 19. februara, pismeno očituju u vezi s odgovorom Tužilaštva BiH na njihove žalbe.

 

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.