Kako je Tihić upao u zamku premijera RS!

 

Kako se bliži 23. fabruar, tako se diže temperatura u cijeloj državi. Tog dana u Mostaru će za istim stolom sjediti Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović i, kako su sami najavili, nastaviti da rješavaju sudbinu i budućnost ove zemlje, opet iza zatvorenih vrata. Nakon banjalučkog sastanka, svaki od njih trojice različito je interpretirao ono što su dogovorili čime je javnost dodatno zbunjena, a budućnost ove zemlje ostavljena u neizvjesnosti.

Izjave koje su davali potpuno su sludile građane, ostavile mogućnost za nagađanje i špekulacije i više nije jasno da li Tihić, Dodik i Čović blefiraju kako bi se sa svojim strankama održali na vlasti do opštih izbora u novembru 2010. godine ili su zaista podijelili Bosnu i Hercegovinu po etničkim kriterijima.

Prekjučer je Dodik poručio da će na mostarskom sastanku tražiti da BiH bude defnisana kao savez federalnih država. On je rekao da ga ne zanima koliko će tih država biti uz naglasak da će jedna svakako biti RS.

“Iole obrazovan čovjek već sada vidi da je RS federalna država u okviru Bosne i Hercegovine”, kaže Dodik i ističe da to znači da će federalne države moći uspostavljati i diplomatske odnose s drugim državama, imati svoje sportske reprezentacije koje će učestvovati na međunarodnim takmičenjima i uopće imati sve potrebne nadležnosti. BiH bi u svojoj nadležnosti imala samo vojsku i valutu.

Prema njegovoj ocjeni, takav dogovor na predstojećem sastanku u Mostaru, značio bi otvaranje vrata za izlazak OHR-a iz BiH “jer nam strani mentori nisu potrebni”.

Jučer je na ovo reagovao SDP i saopštio da “u nedostatku odgovora na ključne probleme i stanje u koje je svojim krajnje sumnjivim potezima doveo RS, Dodik svoju bujnu nacionalističko-secesionističku maštu i nedosanjane snove svojih poltiičkih uzora, ponovo eksploatiše putem režimskih medija u RS”. SDP smatra da se on ponovo uhvatio u nacionalističko kolo, ovaj put uz asistenciju Tihića i Čovića.

Jučer na ovo nisu reagovali ni Tihić ni Čović što je samo po sebi znakovito. Istina, saopštenje za javnost uputio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA koji je kazao da je Dodikova izjava “nije samo avanturizam opasnih namjera sa nesagledivim i već viđenim posljedicama, nego neozbiljno i neutemeljeno političko lamentiranje koje ni kod onih kojima je upućeno nema snagu propagandističke uvjerljivosti ni realne osnovanosti”.

Međutim, otvoreno je pitanje uvjerljivosti SDA koja je, ne treba zaboraviti, dala punu podršku Tihiću i njegovim dogovorima s Dodikom i Čovićem. Ovo utoliko više što, treba priznati, Dodik korak po korak ostvaruje svoje namjere, a Čović, rukovodeći se svojim političkim iskustvom i vještinom i taktikom “stajanja po strani” čeka da mu Tihić i Dodik bace u krilo treći, hrvatski entitet za koji se on već dugo bori.

Predsjednik SDA se sada nalazi u pravom procjepu i veliko je pitanje ima li uopšte odgovor na Dodikov zahtjev da BiH bude savez federalnih država od kojih bi svakako jedna bila RS?

Naime, vladajuća šestorka svedena je prudskim  sastankom Dodika, Tihića i Čovića na trojku što je dovelo i do određenih pretumbacija u Parlamentu BiH. Treba imati na umu i ulogu koju Bakir Izetbegović ima u SDA i koji s vremena na vrijeme daje podršku Tihiću, vjerovatno čekajući da ovaj upadne u zamku koju su postavili Dodik i Čović, čime bi izgubio jaku poziciju u SDA koju je pokušao profilirati u građansku stranku. Time bi Izetbegović dobio odriješene ruke da SDA kreira po vlastitoj mjeri.

Sa druge strane, Tihić je jučer izjavio da će na sastanku u Mostaru biti riješeno pitanje državne imovine, uopšte se ne osvrćući na Dodikov zahtjev da BiH bude savez federalnih država. Kada se zna Dodikov stav o državoj imovini, nejasno je kako će Tihić iz svega izaći, odnosno da li ga je negdje i na nečemu premijer RS ucijenio. Nije nemoguće ni da su njih dvojica sve svoje stavove i istupe u javnosti unaprijed dogovorili i da će RS na kraju dobiti imovinu koju traži.

Zašto je vladajuća šestorka zamijenjena trojkom koja se sastala u Prudu?

Prema nekim izvorima, Dodik je odmah pristao jer se nalazio pred međunarodnom izolacijom, a zna i da Tužilaštvo BiH vodi protiv njega istragu. Čović je u tome vidio šansu da se nametne kao lider hravstkog naroda u BiH i priliku da isposluje treći entitet, a Tihić kao priliku da se međunarodnoj zajednici nametne kao političar sa kojim je moguć kompromis i dogovor, ali i kao priliku da se dodatno oslabi Haris Silajdžić.

Neki banjalučki krugovi kažu da su Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i Boris Tadić, predsjednik Srbije, unaprijed znali svaki detalj plana i dogovora i ističu da je on imao nekoliko odvojenih razgovora sa Tihićem i Dodikom prije sastanka u Prudu.

(San)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.