ODRŽANA SKUPÅ TINA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE KOZARAC

 

U subotu 07. 02. 2009. godine u džematu Trnopolje održana je redovna Skupština medžlisa IZ Kozarac. Skupštini su pored samih članova, kozaračkih imama, Izvršnog odbora  prisustvovali i muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić, te sekretar istoimenog muftijstva Nurija ef. Kazaferović.

Skupština je protekla u radnoj atmosferi i bila je veoma produktivna. Prihvaćeni su izvještaji za proteklu 2008. godinu i usvojeni planovi za tekuću.

Od informacija istaknutih u izvještajima značajno je spomenuti da su u protekloj godini osigurana sredstva za pokrivenost cjelokupnog terena Medžlisa vjerskom aktivnošću što je najznačajnije utjecalo na porast proja mektebskih punktova, a samim tim i brojem polaznika. Tako da od ukupnog broja djece na području Medžlisa samo 18% nije obuhvaćeno mektebskom poukom.

Značajno je unaprijeđeno i pitanje penzionog i invalidskog osiguranja uposlenim imamima kojima se na cjelokupan iznos plate uplaćuju doprinosi. I u ostalim segmentima rada i djelovanja Medžlisa značajni su pomaci u pozitivnom smjeru. Istaknuta je i zahvalnost džematlijama, kako onima u domovini tako i onima u svijetu, na svestranoj podršci Medžlisu Kozarac. U planovima za 2009. godinu usvojen je budžet veći od prethodnog za 50.000 KM.

Muftija Hasan ef. je u svom izlaganju pohvalio napredak Medžlisa Kozarac i dao svoju potpunu podršku daljnjem radu i realizaciji planiranih projekata.

Na kraju, data je puna podrška Rijasetu i samom Reisu-l-ulemi na planu izgradnje sjedišta Rijaseta, kao i podrška u borbi za dostojanstvo i respekt Islamske zajednice u zemlji i svijetu.

Svakako, osuđeni su učestali medijski napadi na institucije Islamske zajednice i samog Reisu-l-ulemu koji imaju za cilj da razore jedinu snagu Bošnjaka očitovanu u instituciji Rijaseta. Tim povodom bit će upućeno pismo podrške Rijasetu, ali i ogorčenja na nekorektan rad medija.

Početak je označen učenjem Kur'ana, a kraj krunisan hajr dovom muftije Hasan ef. Makića.

Upućena je i zahvala džematu Trnopolje koji je ulogu domaćina u potpunosti opravdao.

Molimo Allaha dž.š. za napredak i slogu Ummeta!

 
(Mahić Amir)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.