Iduće sedmice pred Sudom BiH više od 30 optuženih

Mjesec dana nakon potvrđivanja optužnice, naredne sedmice, u petak 13. februara, o krivnji bi se trebala izjasniti osmorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama.

O krivnji bi se trebali izjasniti Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, optuženi za zločin protiv čovječnosti.

 

Osmoricu bivših pripadnika Stanice javne sigurnosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije Tužilaštvo BiH tereti za saučestvovanje u strijeljanju 200 civila koje je počinjeno 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Dvije statusne konferencije zakazane su 9. februara, i to za predstavljanje plana izvođenja dokaza odbrane Radeta Veselinovića, optuženog za zločine u Hadžićima, te u slučaju Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici, na kojoj će Sud odlučiti o prijedlozima Tužilaštva za izvođenje dodatnih dokaza.

Nakon skoro dva mjeseca pauze, 10. februara nastavit će se suđenje Novaku čukiću, bivšem komandantu Taktičke grupe Ozren pri VRS-u, optuženom za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine. Odbrana na ovom ročištu planira saslušati dva vještaka balističara.

Za isti dan zakazano je iznošenje završne riječi odbrane Miodraga Nikačevića, koji je optužen za zločine počinjene 1992. godine u Foči, gdje je radio kao policajac.

Tri dana naredne sedmice, 10., 11. i 12. februar, planirana su za izvođenje dokaza Tužilaštva na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću. Nekadašnji pripadnici Specijalne policije optuženi su za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih 1991. i 1992. godine na području Ključa, pred Sudom će se pojaviti 9. i 11. februara.

Na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću za zločine u istočnoj Hercegovini, Tužilaštvo BiH će 11. i 12. februara saslušati tri dodatna svjedoka.

Novi svjedoci Tužilaštva će 10. i 11. februara biti saslušani i na suđenju Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, optuženima za učestvovanje u zatvaranjima, ubistvima i nizu zločina počinjenih u Bosanskoj Krupi 1992. godine.

U utorak, 10. februara, nastavljaju se suđenja Feridu Hodžiću, optuženom za zločine u Vlasenici, te Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i čorđislavu Aškrabi, koje Tužilaštvo tereti za zlostavljanja i ubistva Bošnjaka koji su tokom 1992. i 1993. godine bili zatvoreni na različitim mjestima u Kalinoviku.

Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, kojima se na teret stavljaju zločini nad bugojanskim Hrvatima, suđenje će se nastaviti 11. februara, a narednog dana će odbrana Ante Kovaća, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine u Vitezu, saslušati nove svjedoke.

Toga dana, 12. februara, na Sudu će se pojaviti svjedoci Odbrane Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice “Predini vukovi”, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih u Doboju, dok će Suljo Karajić, bivši pripadnik Armije BiH optužen za zločine u Bosanskoj krajini, nastaviti svjedočiti u svoju korist, saopćio je BIRN.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.