Hoće li biti prekrajanja BiH?

Dok vlasti svih država u Evropi i svijetu grozničavo traže načina da zaustave ekonomsku katastrofu i evidentnu recesiju, vlasti naše zemlje se bave prekrajanjem unutrašnjih granica! U najkraćem, banjalučki dogovor predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a – Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića – i dalje izaziva nesporazume, sukobe i svađe na političkoj sceni i uopšte u javnosti, a BiH sve dublje tone u ponor.

Najviše bure izazvala je formulacija iz dokumenta koji su Tihić, Dodik i Čović potpisali, a u kome se kaže da će srednji nivo vlasti u državi biti organizovan po principu četiri federalne jedinice.

Nakon toga, svaki od njih to je tumačio na svoj način što je do dramatičnih razmjera usijalo atmosferu u državi. Tihić, Dodik i Čović i  ubjeđivali su javnost da na njihovom banjalučkom sastanku nije bilo govora o novim unutrašnjim granicama, ali njihove kasnije izjave najdirektnije su ih demantovale.

"Dogovorili smo princip diskontinutitea teritorija. To znači da teritorijalne jedinice ne moraju biti homogene i da mogu imati dvije i više cjelina čime bi BiH bila još više zaštićena od cijepanja", objašnjenje je Dragana Čovića.

Milorad Dodik kaže da je Tihiću i Čoviću stavio da znanja da je Republika Srpska neupitna i da je korekcija granica moguća samo na teritorijama koje nisu u sastavu RS.

"Nove teritorijalne jedinice mogu se uvesti samo u Federaciji BiH gdje bi mogao biti uspostavljen distrikt Sarajevo, ali isključivo u okvirima federalnog Sarajeva. Republika Srpska je neupitna i prije će se raspasti BiH nego što će nestati RS. Naime, Republika Srpska, poslije tri godine naše vladavine, u političkom i ekonomskom smislu stoji najbolje otkako postoji", stav je Milorada Dodika koji stalno ponavlja.

Sulejman Tihić sa svoje strane kaže da se radi o okvirnom dokumentu i da na sastanku u Banjaluci nije bilo nikakve priče o novom razgraničenju. Po njegovim riječima, četiri teritorijalne jedinice se baziraju na ekonomskim i infrastrukturnim kriterijima, a predviđaju centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Zanimljivo je, međutim, da iz Beograda dolaze informacije da će BiH ostati u jednom komadu, ali podijeljena na tri dijela, odnosno tri teritorijalne jedinice sa već smišljenim nazivima. Pri tome se pozivaju na svoje dobro obaviještene izvore u vrhu SDA, SNSD-a i HDZ-a.

Po tim informacijama koje objavljuje i dio beogradske štampe,  jedna teritorijalna jedinica  bit će Republika Srpska, druga Herceg Bosna, a treća Bošnjačka unija!

Takođe se tvrdi da će time HDZ ispuniti davnašnju želju da u BiH postoji i treći, hrvatski entitet. Ne treba zaboraviti da Milorad Dodik stalno ističe da Republika Srpska i njene vlasti nemaju ništa protiv da Hrvati dobiju svoju teritorijalnu jedinicu i da će im on u tome pomoći. Takođe je bitno prisjetiti se da je HDZ još 2002. pokušao da stvori takozvanu hrvatsku samoupravu u BiH, ali su tadašnja Alijansa za promjene, koja je bila na vlasti u BiH, a posebno tadašnji federalni premijer Alija Behmen, naravno uz pomoć prije svih Amerikanaca, uspjeli da razbiju tu namjeru.

Potpuno je nezahvalno prognozirati hoće li išta u svemu ovome biti jasnije nakon 23. februara kada će se u Mostaru ponovo za stolom naći Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović koji tvrde da su našli zajedničko rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine.

Prošle sedmice Milorad Dodik je kazao da Republici Srpskoj pripada 49 odsto površine BiH i da će tražiti proširenje tog entiteta kako bi namirili "ono što nam pripada".

Neki banjalučki izvori kažu da on ima namjeru tražiti da Republici Srpskoj pripadnu opštine Grahovo, Drvar i Glamoč, koje naziva najsrpskijim opštinama, a koje su sada u sastavu Federacije BiH. Ako bi taj zahtjev prošao, nejsno je kako bi FBiH namirila gubitak te tri opštine. 

"Teritorij mogu imati samo država i federalne jedinice. Kada Tihić, Dodik i Čović svom navodnom dogovoru dodaju da te teritorijalne jedinice imaju zakonodavnu i izvršnu vlast, to je onda jedan kroz jedan federalna jedinica. Očigledno su to Dodik i Čović mudro ili podvalili Tihiću ili on možda svjesno ulazi i provodi neku politiku za koju se do sada nije javno zalagao… Nemam čvrste dokaze, jer je nemoguće prodrijeti u Tihićevu glavu, međutim osobno smatram kako je predsjednik SDA instrumentaliziran i kako u stvari provodi politiku nekih uticajsnih bošnjačkih krugova i elita koji bi na neki način prihvatili svoju teritorijalnu jedinicu, ali ne žele o tome javno govoriti pa to rade preko Tihića", izjavio je juče advokat Krešimir Zubak, predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI.

(san)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.