Komisija još nije odabrala tekst himne BiH

Komisija za izbor teksta himne BiH, koja se jučer trebala izjasniti o dva preostala teksta za nacionalnu himnu, odgodila je ovu odluku za 15 dana.

Privremena komisija jučer je preslušala oba teksta koja su horski otpjevana uz postojeću muziku, ali se nisu uspjeli dogovoriti oko izbora teksta buduće himne BiH. Komisija će, kako je istaknuto, za dvije sedmice konačno odabrati tekst himne koji će kasnije uputiti Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

U Komisiji za izbor teksta himne, uz šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH nalaze se Abdulah Sidran i Mile Stojić, kao predstavnici Ministarstva kulture Federacije BiH, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, koje je u Komisiju imenovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, te iz Distrikta Brčko Dragica Panić Kašanski.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna od oktobra ove godine, a pravo učešća su imali isključivo državljani BiH. Prijedlozi su stizali iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Njemačke, Norveške, Australije i drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bio je da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani Bosne i Hercegovine.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.