HISTORIJA ČE MI “SUDITI”

Američki predsjednik na odlasku George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da će historija biti najbolji sudija o potezima koje je poduzimao u svome mandatu, nakon što 20. januara napusti taj položaj.

"Znate da predsjednici pokušavaju izbjeći teške odluke i tako izbjeći sporenja. To nije samo u mojoj prirodi", rekao je Bush na posljednjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

On je branio poteze koje je povukao tokom jednog od najtežih trenutaka u predsjedničkom mandatu, kada se zemlja suočila s katastrofom – uraganom Katrina 2005. godine, ali je istaknuo da će o ispravnosti njegovih postupaka historija da "sudi".

Bush je priznao da je tokom mandata načinio greške i izrazio žaljenje zbog ideja koje nisu dobile podršku Kongresa, zatim što nije otkriveno oružje za masovno uništenje u Iraku, ali i zbog oštre političke retorike u posljednje četiri godine u Washingtonu.

Kao jedan od neukusnih detalja iz mandata Bush je opisao to što je na američkom nosaču aviona, maja 2003. godine, samo dva mjeseca od početka invazije u Iraku, postavljen veliki natpis "Misija je ispunjena".

"To je poslalo pogrešku poruku. Željeli smo kazati nešto drugo", rekao je Bush, koji je, kako prenosi Reuters, tokom konferencije za novinare na trenutak djelovao zamišljeno a onda i prkosno, ističući uspjehe koje je postigao.

Kao jedno od najvećih razočaranja Bush je naveo skandal vezan za zlostavljanje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.