Sveti januar

Zgrada Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a bila je 12. januara pretijesna da primi stotine građana koji su u beskonačnim redovima čekali da obave svoj posao. Identična scena mogla se vidjeti i u većini drugih javnih ustanova. Nije ni čudo, jer kada se uz Novu godinu, Božić i Dan RS-a ubroje vikendi, 12. januar zapravo je bio prvi radni dan u novoj 2009. godini.

Na redu je Pravoslavna nova godina, pa još pokoji svetac i neradne subote i nedjelje. Za usvajanje Zakona o praznicima u entitetskom parlamentu trajala je višegodišnja prava rovovska bitka, pa su konačno 2007. godine iz kalendara  državnih praznika izbačeni pravoslavni vjerski praznici, zbog kojeg se u RS-u prvi mjesec u godini zvao sveti januar.

Prepune pijačne tezge pokraj kojih je sve manje kupaca, penzioneri koji su Božić proslavili, umjesto s pečenicom, uz dva pileća bataka, hladnoća koja ne popušta danima, Zvornik okovan ledom zbog isključenja plina, realnost je s kojom se živi u RS-u.

U spomenutim redovima Fonda zdravstvenog osiguranja bio je veliki broj malih obrtnika i vlasnika trgovačkih radnji koji, zbog fiskalizacije od 1. januara, odjavljuju posao. Zbog toga će još stotine porodica ostati bez ionako minimalnih prihoda.

Oni koji bi u eri globalne ekonomske krize trebali danonoćno raditi na iznalaženju mehanizama za njeno amoritiziranje trenutno su „na zasluženim godišnjim odmorima“. Bojimo se samo da će čekanja da se odmore, odmamuraju i zaliječe želuce od prejedanja za mnoge biti prekasno.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.