”Za gubitak bliskog srodnika mozete naplatiti 5000 KM “

Na posljednjih nekoliko sesija Skupstine RS-a usvojeno je nekoliko Zakona, a medju njima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ostvarivanju prava na nadoknadu materijalne i nematerijalne stete nastale u periodu ratnih dejstava od 20.maja 1992.godine do 19.juna 1996. godine.

Po osnovu ovog Zakona svim stanovnicicma manjeg BH-entiteta je ostavljeno vremena da do 31.decembra 2009.godine  podnesu zahtjeve za nadoknadu štete po osnovu gubitka clana porodice-bliskog lica, za pretrpljene fizičke i dusevne bolove, zbog umanjenja zivotne aktivnosti, naruzenosti ili straha , te nadoknadu stete fizickim i pravnim licima po osnovu otudjivanja materijalno-fizickih sredstava i opreme,odnosno isporuke materijala, proizvoda i robe, kao i izvrsenih usluga za potrebe odbrane.

 

Zvuči ohrabrujuce jer je sada data sansa i nesrpskom stanovnistvu po bilo kom od nabrojanih osnova zatrazi nadoknadu stete.

Prostor je ostavljen svima, jer se u navedenom Zakonu ne navodi nacionalnost niti vjeroispovijest. Ono sto je mozda  dobro je činjenica da je ovakav Zakon ipak donesen, no zabrinjavajuca je cinjenica da je recimo najveci iznos koji mozete dobiti za gubitak bracnog druga, djeteta ili roditelja , odnosno najveci iznos na koji je procjenjen jedan ljudski život 5.000 KM. Ma kako uzasno zvucalo ovo je ipak istina!

Veće iznose od navedenog ce moci potraziti ljudi s procjenjenim stepenom invaliditeta, no i za tu populaciji najveci iznos predvidjen za sto-postotni invaliditet je 10.000 KM.

Uzasno zvuci doci na pomisao procjenjivati ljudske zivote, no izgleda da se genocid isplati.  Republika Srpska nikada jaca nije bila. U njoj nikad manje nije zivjelo nesrpske populacije, a ove sto ih pomete ratna vjetrometina, a sudeci po rapolozenju najveceg dijela nasih sugradjana-srodnika pobijenih, ce jednostavno isplatiti. A isplatit ce ih u najvecoj mjeri same zrtve koji su, ma u kolikom broju ih u ovom djelu Bosne i Hercegovine zivi a  sudeci i  po rezultatima izbora ipak njeni najvjerniji gradjani koji svakodnevno milionima pune budzet RS-a, a za ostalim ih jednostavno nije briga…

(Sudbin M.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.