Zimske Gume

Zašto zimske gume?

Zimske GumeDa biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego ljeti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma i vjerujem da ove zime više nećete koristiti ljetne gume.

Imajte na umu: bilo da je na putu snijeg, led, raskvašen snijeg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

 

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu ispod gume i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak sloj vode između guma i podloge koji je klizav.

Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa ljetnimm gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m—sasvim dovoljno da se izbjegne sudar!

Zimske gume su načinjene od specijalne smjese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od ljetnih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snijegu i ledu već i na suhoj podlozi, čim temperatura padne ispod +7°C.

U mnogim zemljama zakonom je propisano obavezno korišćenje zimskih guma, što i nas verovatno čeka u bliskoj budućnosti.

Koristite ljetne gume ljeti, a zimske gume zimi i uštedećete!

4 ljetne gume ljeti + 4 zimske zimi koštaju isto kao 4 ljetne koje vozite preko cijele godine!

Imati 4 zimske i 4 ljetne gume montirane na felne je mnogo bolje nego koristiti samo ljetne ili samo zimske gume tokom cijele godine jer ih je jednostavnije zameniti, a gume se upola manje troše. Ono što platite za nove gume nadoknadićete kroz dvostruko veći broj pređenih kilometara. Ostvarićete i određenu uštedu u pogledu potrošnje goriva.

Vozićete se brže, udobnije i bezbednije, a nećete platiti ništa više. Sa druge strane ništa ne košta više od vaše sopstvene bezbjednosti!

Kako odabrati odgovarajuće zimske gume

Zimske gume nisu predviđene samo za snijeg već za različite uslove koji vladaju na putu i to:

  • Za vožnju po snijegu
  • Za poledicu i potpuno zaleđen put
  • Za lapavicu
  • Za vlažan i mokar put
  • Za hladan i potpuno suh put
  • Za veoma niske temperature

U skladu sa uslovima koji vladaju na putevima kojima vozite odaberite zimsku gumu. Pitajte prodavca, pročitajte nešto o gumama, pogledajte testove…

Stavite zimske gume na sva četiri točka

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Sledeći video klip pokazuje zašto su zaista neophodne zimske gume i to na sva 4 točka.

Komentar: Iako su automobili imali najsavremeniju opremu: ABS (Anti-lock Braking System), ESC (Electronic Stability Control) to nije dalo efekta sve dok nisu stavljene sve 4 zimske gume. Takođe, sa zimskim gumama na prednjoj osovini i all season gumama na zadnjoj nije postignuto poboljšanje! Automobil sa zimskim gumama imao je znatno bolje vozne karakteristike, kraći zaustavni put, bolje držanje u krivinama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.