IZJAVA 710399

Dokumentarac : IZJAVA 710399

IZJAVA 710399Dokumentarni film „Izjava 710399“ autora Refika Hodžića je priča o ocu koji pokušava saznati šta se dogodilo sa njegovim petnaestogodišnjim sinom, koji mu se istrgao iz ruke i nestao tokom genocida u Srebrenici.

Film pokušava oslikati jedan aspekt bosanskohercegovačke realnosti 11 godina nakon rata – realnost zaostavštine ratnih zločina, uništenih života žrtava i povlaštene pozicije koju u ovom društvu uživaju počinioci.

Film prati pokušaj filmske ekipe i porodice petanestogodišnjeg dječaka, koji je, zajedno sa još tri čovjeka, nestao tokom genocida u Srebrenici, da saznaju šta se s njim dogodilo.

Osnova za potragu su izjave koje su od njih četvorice uzeli srpski vojni policajci 23.7.1995. u Zvorniku, a koje dokazuju da su bili živi nakon što su okončana masovna strijeljanja u i oko Srebrenice.

Kako se priča odmotava, otkrivamo nove i potresne detalje o njihovoj sudbini, da su preživjeli masovno strijeljanje, o humanom pokušaju jedne srpske porodice da ih spasi i okrutnosti njihovih komšija koji ih zbog toga i danas progone, o ličnim dramama porodica koje očajnički pokušavaju saznati bilo šta o njihovoj djeci, muževima i sinovima, o državi koja zapošljava počinioce.

Nekoliko priča se slaže u mozaik koji je ustvari priča o današnjoj Bosni i Hercegovini, tužnoj zemlji u kojoj će se sa posljedicama ratnih zločina živjeti decenijama.

Uz odobrenje Refika i XYFilms, cijeli dokumentarac možete pogledati na našoj stranici

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.