Pomozimo prijedorski fudbal !

 

Pise: Nedim Kadiric

Od proslog ljeta i turnira na prvom Memorijalu „Dedo Crnalic“ po glavi mi se mota ideja kako u tudjini pomoci fudbalerima nasa tri draga kluba „Brda,Bratstva i Bereka“. Trio „BBB“ je na mene ostavio strahovit utisak, to su pravi ambasadori jednog drugacijeg Prijedora.

Zato sam razmisljajuci dosao do konkretnog prijedloga kako finansijski,a onda i moralno pomoci ovim momcima. Pod geslom „POMOZIMO PRIJEDORSKI FUDBAL“ zelja mi je za odrzavanjem serije humanitarnih koncerata sirom planete, svugdje tamo gdje zivi nasa dijaspora.

Poceli bi iz centra Evrope, iz Frankfurta i ja sam vec u pocetnim pregovorima da u ovom gradu veliki koncert odrzi najveca bosnjacka zvijezda Halid Beslic. „Upregao“ sam svog rodjaka, Halidovog harmonikasa Samira Kadirica i prve razgovore imacemo krajem novembra.

Osim zakupa sale ne zelim nikakvih dodatnih troskova, tako da bi sav prihod od ulaznica, te dobrovoljni prilozi bili podjednako rasporedjeni na sva tri NASA draga kluba. Nakon Frankfurta slijedila bi serija koncerata po istoj mustri sirom planete. Klubovima prepustam da imenuje organizacijske odbore za pojedine zemlje, kao i da sa njima odrzava redovne kontakte. Naravno, ova akcija ne moze ni zapoceti bez pismene saglasnosti sva tri kluba.

Snazna propaganda bi zapocela vec sa bajramskim i novogodisnjim festama, gdje bi ljudi brosurama i fajlovima bili upoznati sa detaljima onoga sto bi se trebalo desiti,po mom sudu vec pocetkom februara. Zelja mi je na takve feste dovesti i Barbareza, i Adnana Catica i Vedada Ibisevica i druge zvijezde nasega sporta. Neki dan sam o ideji razgovarao i sa Feridom-Lekom, on je pokazao odusevljenje, ostvario prve kontakte sa Bratstvom i ja vjerujem da sa tehnicke strane necemo imati nekih problema.

Svi klubovi ce dobiti pismene pojedinosti kako sam ja to zamislio, da bismo izbjegli zamku nepovjerenja ili nesporazuma koji mogu biti rezultat traljave komunikacije. Puno paznje posveticemo propagandi, pa vec sad predlazem da se vec od prvog koncerta svakom administratoru prijedorskih stranica izdvoji po 100 € za ocekivanu podrsku u akciji (Kozarac.ba, MojPrijedor.com i Prijedorcity.com). Naravno, ocekujem da svi pododbori redovno izvjestavaju citatelje o preduzetim koracima, o rezultatima i ostvarenim prihodima, kako bismo stekli neupitno povjerenje gradjanstva.

Ova bi ideja postala tradicionalna, tako da bismo svake godine obnavljali seriju ovakvih koncerata i tako na dugorocne staze pomagali finansijsku opstojnost nasa tri kluba. Vise od novca je teznja da kroz sport ujedinimo nas narod koji se u tudjini mnogo zabavio sam o sebi. Nismo mi Bosnjaci toliko losi ljudi, treba nam samo dati priliku da pokazemo sta znamo i mozemo.

Iako je ideja potekla od mene, od sveg srca bih zelio cuti misljenja i savjete i drugih mojih sugradjana, kako bismo na najbolji nacin pomogli vrijednim entuzijastima u upravama ovih klubova, koji svake godine moraju „sanjati“ kako izmisliti sredstva potrebna za cijelu sezonu. Zaista, svaki dobronamjeran savjet moze samo dati impuls vise.

Ovi klubovi i nasa djeca su zasluzili vise od puke podrske. Naizgled ideja se cini jako zahtjevna i komplikovana, ali ako znamo sta nam je cilj, vjerujem da cemo znati i preboditi pojedine teskoce. Bujrum, gospodo, nestrpljiv sam na vase prijedloge i sugestije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.