Pregled stanja BiH iseljenistva

Poštovani, želimo da Vas obavjestimo da je Ministarstvo civilnih poslova BiH izdalo brošuru "Pregled stanja bh iseljenistva".

U brošuri se navodi da prema informacijama Svjetske banke broj emigranata sa prostora Bosne i Hercegovine iznosio 1.471.594 osobe što procentualno čini 37,7 posto ukupne bosanskohercegovačke populacije.

Takođe, pozivajući se na podatke Svjetske banke, Međunarodna organizacija za migracije u svojoj nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da postotak emigracije visoko obrazovanih osoba iz BiH iznosi 28,6 posto.

U istoj publikaciji je navedeno da bosanskohercegovačko iseljeništvo u zemlju šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH.

Ovo Bosnu i Hercegovinu svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Ispred BiH su: Tonga, Haiti, Moldavija i Lesoto. Radi poređenja, vrijedi navesti da je novčana pomoć dijaspore u Srbiji činila 13,8 posto bruto društvenog proizvoda ove zemlje u 2006. godini, dok je Hrvatska dijaspora iste godine u bruto društvenom proizvodu Hrvatske učestvovala sa tri posto.

Brošura je postavljena na stranici Ministarstva za ljudska prava http://www.dijasporabih.gov.ba/Binder1.pdf

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.