Sporazum je nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH

Stranka za BiH (SBiH) smatra “da posljednji sastanak lidera SDA i HDZ-a Sulejmana Tihića i Dragana Čovića sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom predstavlja i političku i moralnu kapitulaciju samoproklamiranih predstavnika bošnjačkoga i hrvatskog naroda pred zahtjevima politike koja ne krije svoj konačni cilj – uništenje države Bosne i Hercegovine”.

“Od četiri tačke sporazuma sa Miloradom Dodikom, koji više i ne krije da ga ne zanima država BiH, za SBiH prihvatljiva je jedino ona o utvrđivanju konačnog statusa Distrikta Brčko u bh. parlamentu”, istaknuto je u nedjelju na press-konferenciji u Sarajevu na kojoj su govorili predsjednik SBiH dr. Haris Silajdžić i potpredsjednici ove stranke Gavrilo Grahovac, Safet Halilović i Beriz Belkić, te federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

 

Prema njihovim riječima, sve ostale tačke spomenutog sporazuma predstavljaju najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti države BiH, te grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi.

Stranka za BiH cijeni da se pristankom na podjelu državne imovine na onu koja bi pripala, sa jedne strane, državi BiH, a sa druge, strane entitetima i kantonima, suštinski mijenja međunarodno priznati dogovor o sukcesiji bivše Jugoslavije, te ignoriše činjenica da je BiH jedini legitiman vlasnik imovine evidentirane kao vlasništvo bivše SFRJ, SRBiH ili RBiH.

Za SBiH neprihvatljivi su i stavovi sa sastanka u Odžaku koji se odnose na popis stanovništva, jer se pristaje na etnički metod bez obzira na činjenicu da Aneks VII (povratak prognanih) nije proveden i bez obzira na činjenicu da RS na sve načine i dalje pokušava iz državljanstva ispisati preko pola miliona građana BiH.

Prema ocjeni SBiH, dogovor u vezi s popisom stanovništva ne predviđa popisivanje brojne bh. dijaspore, ali dozvoljava popisivanje više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Istovremeno, SBiH navodi kako nema ništa protiv i etničkog popisa stanovništva, ali tek kada svi građani BiH budu imali jednaka prava, bez obzira u kojem dijelu teritorija naše države žive.

“U suprotnom, 2014. godina, kao predložena godina prestanka važenja principa postojećeg formiranja vlasti, mogla bi postati i terminom definitivnog kraja države BiH”, upozoravaju iz SBiH.

Stav ove stranke je da u kombinaciji sa državom bez imovine, legalizacijom genocida i etničkog čišćenja kroz etnički popis, te ratifikacijom Aneksa IV (Ustava BiH), ponovno uvođenje aprilskog paketa bi predstavljalo odlučujući udarac državi BiH.

SBiH smatra da su “maske pale” te da je sada jasno da je “politikantsko” protivljenje uvođenju investicija u energetski sektor dio istog projekta.

“Očigledno je da se želi izazvati kriza u BiH i Federaciji BiH sa ciljem prihvatanja i onih rješenja koja se u normalnim okolnostima ne bi prihvatila”, poručuju čelnici SBiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o budućnosti koalicije stranaka na vlasti, Silajdžić je odgovorio da će se pitanje koalicionih odnosa razmotriti unutar stranačkih organa, te da je pri tome važno imati u vidu činjenicu da li su stavovi proklamirani putem spomenutog sporazuma stavovi jednog čovjeka ili je to što je u Orašju rečeno u raskoraku sa stavovima GO i drugih tijela SDA.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.